NavMenu

VUČIĆ: Zajedničko tržište regiona realnost za pet do 10 godina

Izvor: RTV Nedjelja, 21.10.2018. 10:49
Komentari
Podeli
Aleksandar Vučić (Foto: Golden Brown/shutterstock.com)Aleksandar Vučić
Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je u petak (19. oktobar 2018. godine) predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je uvjeren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja Zapadnog Balkana i nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na skupu prisutni predstavnici privrednih komora cijelog regiona Zapadnog Balkana.

- Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, željeznica, manje zadržavanja na granicama. Zato smo predlagali formiranje zajedničkog tržišta jer smo svi pojedinačno mali - rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

- Uvjeren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati realnost - poručio je Vučić i istakao da će time biti smanjeni troškovi za 7-8% i i da će region povećati svoju konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Vučić je rekao da Srbija nastoji da ekonomijom pomjera stvari naprijed, te da je spremna da izjednači takse i carine, kako bi se stvorila jedna vrsta jedinstvenog tržišta u regionu.

Naglasio je da su ekonomski ciljevi dalji razvoj, a politički očuvanje mira i stabilnosti u decenijama koje slijede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.