Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 21.10.2018.| 18:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH neće dozvoliti gašenje Aluminija - Evo koje su previđene mjere za rješavanje problema

(Foto: Aluminij.ba)
Gašenje mostarskog giganta Aluminij se neće dozvoliti, pred kompanijom je više mogućnosti, a jedna od njih je "topli režim", koji podrazumijeva održavanje rada mašina i sistema kako se ne bi ugasili.

Poručeno je ovo u petak, 19. oktobra, nakon završetka sjednice Vlade FBiH na kojoj se razgovaralo o mogućim koracima u rješavanju problema dugova ove kompanije. Neki od njih su finansijska konsolidacija, revizija poslovanja, distribucija električne energije po konkurentnim cijenama i moguće povećanje kapaciteta proizvodnje. Finansijska konsolidacija podrazumijeva i korekciju plata, sistem "bruto jednako neto" te mogućnost spuštanja na minimalac.

Sudbina Aluminija mnogo će zavisiti od revizorskog izvještaja, te se nakon njega otvara mogućnost i sankcionisanja odgovornih za stanje u kojem se gigant našao.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da bi za reviziju bila angažovana renomirana svjetska revizorska kuća.

- Aluminij ima dvije nesreće, jedna je da je cijena aluminija na svjetskom tržištu pala, a druga je da je porasla cijena električne energije. Nećemo dozvoliti zatvaranje fabrike i osiguraćemo rad "toplog režima" da ne dođe do naglog pada i zaustavljanja rada - rekao je on i dodao da bi električna energija koja se proizvodi iz Buškog blata mogla biti rješenje za Aluminij.

- Mi smo većinski vlasnik kompanije, tako da sve što radimo u Aluminiju, moramo raditi sinhronizovano sa suvlasnicima, te očekujem da se uključi i Vlada Hrvatske - rekao je Novalić.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao je da se krenulo u donošenje zaključaka koji bi doveli do rješenja, te da je angažovanje kompanije koja će izvršiti finansijsku reviziju jedan od šest zaključaka.

- Rukovodstvo mostarske tvornice će to morati uraditi u roku od 30 dana. Akcenat revizije trebalo bi da bude na kontinuiranom opskrbljivanju strujom, revizija svih ugovora kupac - dobavljač, dizanje proizvodnje na pune kapacitete i interne uštede poslovanja i povećanje efikasnosti - rekao je Džindić i dodao da je i reprogram dugovanja za električnu energiju jedan od zaključaka.

(Foto: Aluminij.ba)
Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, istakla je da se Vlada bori za svako radno mjesto u Aluminiju.

Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija, kaže da još nisu zvanično dobili zaključke Vlade FBiH, ali je pozdravio prijedloge za poboljšanje stanja, te istakao da je to početak ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju.

- Bitan je stav Vlade da Aluminij mora raditi i da je interes radnika na prvom mjestu. Raduje nas mjera resornog ministra da se Aluminiju osigura opskrba strujom po konkurentnim cijenama - rekao je Pandža, koji tvrdi da se već počelo s finansijskom konsolidacijom kompanije, što je bio jedan od prijedloga Vlade.

Aluminij duguje 344 mil KM, od toga 23 miliona komercijalnim bankama, pravnim osobama 187, a 134 miliona u tekućim dugovima. Kompaniji zbog neizmirenih dugovanja za električnu energiju prijeti opasnost od gašenja proizvodnje nakon 21. oktobra zbog isključenja sa elektroenergetske mreže.

Ukupne troškove čine električna energija i osnovne sirovine i materijali, a dugovanja za struju nastala su kao posljedica visokih troškova električne energije i ključnih sirovina, koje su dovele preduzeće u situaciju neodrživog poslovanja usljed nedostatka likvidnosti.

Vlada FBiH je obećala da će zasad obezbijediti najmanje milion maraka za održavanje rada Aluminija.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.