NavMenu

Kineska kompanija zainteresovana za projekat HE Dabar

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.10.2018. 18:45
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić, koji zbog učešća na Forumu o svjetskom proizvodnom kapacitetu i poslovnoj saradnji boravi u službenoj posjeti Narodnoj Republici Kini, razgovarao je u petak sa Liu Zengom, generalnim direktorom Kineske međunarodne korporacije za vode i električnu energiju (China International Water and Eletric Corporation – CWE).

Đokić je podsjetio da Vlada RS-a sa tom korporacijom ima potpisan Memorandum o saradnji i dodao da se nada da će zajedno, na obostranu korist, uspješno realizovati zacrtane ciljeve.

Generalni direktor Kineske međunarodne korporacije za vode i električnu energiju je istakao da je njihova matična kompanija Tri klisure (Corporation Three Gorges – CTG), najveća hidroenergetska kompanija u svijetu čija ukupna vrijednost imovine iznosi jedan trilion američkih dolara.

Liu Zeng je podsjetio da je ta kompanija izgradila najveću hidroelektranu, te istakao da je i osnovana kako bi postala lider u oblasti zelene energije i obnovljivih izvora.

Iskazao je veliku zainterovanost kompanije za projekat HE Dabar i druge projekte u sistemu Gornji horizonti, a u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Naglasio je da je par puta razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, te da je tada konstatovano da je BiH potrebna modernizacija i rekonstrukcija saobraćajne i energetske infrastrukture, koja je nosilac ekonomskog razvoja jedne zemlje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.