NavMenu

Istraživanje portala Posao.ba: Izabrani najpoželjniji poslodavci u BiH u 2009. godini

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.04.2009. 16:13
Komentari
Podeli

Posao.ba je već treću godinu zaredom proveo istraživanje o najpoželjnijim poslodavcima u BiH po izboru posjetitelja portala. Imena firmi u istraživanju nisu unaprijed ponuđena i izbor se temelji isključivo na percepciji korisnika koji su po vlastitom mišljenju navodili one kompanije za koje bi najviše željeli raditi i zbog čega.

U istraživanju je učestvovalo 4778 ispitanika koji su u toku tri mjeseca po slobodnom izboru navodili najpoželjnije poslodavce na bh. tržištu rada i razloge zašto su upravo ti poslodavci najatraktivniji za njih.

Najpoželjniji poslodavac u BiH po izboru ispitanika u istraživanju je BH Telecom sa 14,4% glasova, na drugom mjestu je M:tel – poslodavac za kojeg je glasalo 6% ispitanih, te Elektroprivreda na trećem mjestu sa 3,8% glasova.

Telekomi najpoželjniji poslodavci u BiH

Među prvih 20 najpoželjnijih poslodavaca izabrana je i Fabrika duhana Sarajevo (2,9%), ASA Group (2,8%) i HT Mostar – Eronet (2,8%), a ispitanici su kao najatraktivnije poslodavce navodili i banke: Raiffeisen Bank, Hypo Alpe-Adria-Bank, UniCredit Bank i Balkan Investment Bank.

U prodajno-proizvodnoj djelatnosti izdvojili su se sljedeći poslodavci kao oni za koje bi ispitanici u istraživanju najviše voljeli raditi: Bosnalijek, Coca Cola Hellenic BiH, Mercator, Violeta i Konzum.

Što se tiče IT sektora, najpoželjniji poslodavci su: IT Computers, Microsoft BiH i Hermes Soflab, a među prvih dvadeset najatraktivnijih izdvojili su se i Mikrokreditna fondacija Partner i Avaz.

Sigurnost radnog mjesta i plata razlozi atraktivnosti poslodavaca

Sudionicima u istraživanju bili su ponuđeni razlozi atraktivnosti poslodavca, s tim da je bilo moguće glasati za više odgovora.

Sigurnost i redovna plata je najčešće navođen razlog zašto je neki poslodavac upravo najpoželjniji. Tako je čak 20,6% ispitanih odgovorilo da je upravo to razlog atraktivnosti poslodavca, dok je za njih 15% najvažniji razlog zašto je poslodavac atraktivan visina plate i beneficije.

Mogućnost napretka u struci razlog je atraktivnosti poslodavca za 14,6% ispitanika, poslovni ugled poslodavca za 11,8% učesnika u istraživanju, a odnos poslodavca prema radnicima za 9,2% ispitanih.

Za 8,1% ispitanika presudan razlog atraktivnosti poslodavca je društvena odgovornost tog poslodavca, a za 7,5% vodstvo u sektoru u kojem poslodavac posluje.

Najmanje navođeni razlozi atraktivnosti su harmonični odnosi u firmi (7,3%) i mogućnost hijerahijskog napredovanja (5,8%).

Čak 81,3% sudionika u istraživanju je odgovorilo da trenutno ne radi kod najpoželjnijeg poslodavca, a njih 69,7% je spremno preseliti u drugi u grad kada bi dobili dobru ponudu za posao. Za njih 17,7% mogućnost preseljenja u drugi grad zavisi od ponuđača, a 12,6% nije spremno promijeniti mjesto boravka zbog boljeg posla.

Poredak najpoželjnijih poslodavaca je sljedeći:

  • BH Telecom (14,4%)
  • M:tel (6%)
  • Elektroprivreda (3,8%)
  • Fabrika duhana Sarajevo (2,9%)
  • ASA Group (2,8%)
  • HT Mostar – Eronet (2,8%)
  • Raiffeisen Bank (2,7%)
  • Bosnalijek (2,1%)
  • Coca Cola Hellenic BiH (2,1%)
  • Mercator (1,8%)
  • IT Computers (1,8%)
  • Microsoft BiH (1,7%)
  • Hypo Alpe-Adria-Bank (1,6%)
  • UniCredit Bank (1,5%)
  • Balkan Investment Bank (1,4%)
  • Violeta (1,3%)
  • Konzum (1,3%)
  • MKF Partner (1,2%)
  • Avaz (1,1%)
  • Hermes Softlab (1,1%)

    Najpoželjniji poslodavci prema djelatnostima:

    Među 50 najpoželjnijih poslodavaca plasirali su se po djelatnostima:

    U proizvodno-prodajnom sektoru:

    1. Philip Morris

    2. Orbico

    3. Lora

    4. dm-drogerie markt

    5. Podravka

    U finansijsko-osiguravajućem sektoru:

    1. UNIQA Osiguranje

    2. ABS Banka

    3. ProCredit Bank

    4. Intesa Sanpaolo Banka

    5. Koncern Agram

    U mikrofinanasijskom sektoru, koji je posebno izdvojen kao jedan od najuspješnijih sektoru u BiH, ali i u svijetu, plasirale su se sljedeće mikrokreditne fondacije:

    1. MKF Mikra

    2. MKF EKI

    3. MKF MI-BOSPO

    4. MKF MIKROFIN

    5. MKF LOK

    U IT sektoru izdvojili su se:

    1. KimTec

    2. MobilMedia

    3. ComTrade Group

    4. Cisco

    5. Logosoft

  • Kompletan izvještaj u PDF-u:



    klikni za PDF fajl
    Komentari
    Vaš komentar

    Top priče

    17.04.2024.  |  Vijesti

    UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

    Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

    Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

    Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

    Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

    Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
    Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
    Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.