Izvor: Klix | Petak, 19.10.2018.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD odobrila finansiranje gasovoda između BiH i Hrvatske - Slijedi izrada idejnog projekta

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Glavni ured EBRD-a u Londonu je odobrio koncept finansiranja za projekat Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske, koji podrazumijeva izgradnju gasovoda Zagvozd–Posušje–Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar, saopćeno je iz BH-Gasa.

Kako navode, saradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za gasovod Zenica – Travnik, te je na bazi dosadašnje dobre saradnje započela saradnja i po pitanju finansiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u saradnji sa EBRD-om i USAID-om.

Ovo odobrenje je uslijedilo nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi, koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas.

- Za izradu sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas je dobio grant sredstva u iznosu 141.000 EUR od Evropske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i milion eura za izradu idejnog projekta od strane USAID-a i EU kroz program CONNECTA - saopćili su.

Na osnovu navedenog, BH-Gas je, kažu, osigurao grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

- Ono što posebno raduje je u ovom projektu je uključivanje međunarodnih finansijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, s obzirom na to da je evidentno prepoznat značaj koji ovaj projekat podrazumijeva, a to je sigurnost snabdjevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdjevanja prirodnim gasom BiH - naveli su iz ove kompanije.

BH-Gas je istaknuo podršku koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, prevashodno kroz zaključak kojim je projekat proglašen od strateškog interesa za Federaciju BiH.

- BH-Gas sada očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, a za to vrijeme mogu se započeti pregovori sa EBRD-om o uslovima i odredbama kreditnog aranžmana. Planirano je da ove aktivnosti budu završene do početka 2020. godine - zaključili su u BH-Gasu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.