Izvor: Klix | Petak, 19.10.2018.| 11:00

Za projekte deminiranja svih područja u BiH potrebno 336 mil KM

Ilustracija (Foto: Lane V. Erickson/shutterstock.com)
Za novi strateški plan koji predviđa da BiH potpuno bude očišćena od mina do 2025. godine potrebno je izdvojiti 336 mil KM, izjavio je juče vršilac dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Saša Obradović.

Obradović je rekao novinarima, pred početak dvodnevne konferencije "Humanitarno deminiranje u BiH - Put ka završetku", da je cilj skupa podizanje interesa za program protivminskog djelovanja u BiH i razmatranje mogućnosti mobilizacije svih raspoloživih resursa na tom polju.

On je naveo da je trebalo da taj proces bude završen u martu 2019. godine, ali da nije bio obezbijeđen sav novac, zbog čega je u aprilu BiH podnijela zahtjev za produženje roka do 2025. godine.

- Potrebno je puno političke volje da ovaj proces unutar BiH bude završen do 2025. godine. Zajedno sa donatorima i učesnicima u protivminskim akcijama mi polako moramo dovesti put do kraja gdje ćemo reći da je BiH slobodna od mina - naglasio je Obradović.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je novinarima da EU podržava BiH i u ovoj aktivnosti, a podržavala je i prije ratifikacije Otavske konvencije, koja predstavlja važan dokument.

- Nažalost, u BiH ima još teritorije koja se treba deminirati i na tome trebamo svi raditi. EU do sada je uložila više od 46 mil EUR u ovu oblast, a u naredne dvije godine planirano je ulaganje još sredstava za zajednički rad u saradnji sa nadležnim resornim tijelima - istakao je Wigemark.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer pozvala je organe vlasti BiH da ulože što veće napore i poboljšaju koordinaciju kako bi do 2025. godine problem u vezi sa minama bio riješen.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.