NavMenu

Pitanja iz istorije na koja dajemo pogrešan odgovor

Izvor: eKapija Petak, 19.10.2018. 10:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)Ilustracija
Iako su odavno poznate prave činjenice, na neka od ovih pitanja većina nas daje pogrešan odgovor. U nastavku saznajte da li ste jedni od njih, prenio je zvornički Radio Osvit.

Ko je otkrio Ameriku?


Sigurno je vaš odgovor Kristifor Kolumbo? I naravno, niste u pravu. Prvo, na američkom tlu, živjeli su američki urođenici još prije 23.000 godina. Oko 400 godina prije Kolumba, viking Lief Erikson stigao je u Kanadu. Kolumbo nije ni kročio u Sjevernu Ameriku ni na jednom od četiri putovanja, stigao je do Kariba i Centralne, Južne Amerike. Drugi španski istraživači prvi su stigli u Sjevernu Ameriku.

Kada je potpisana Deklaracija nezavisnosti?


Amerikanci slave 4. jul, Dan nezavisnosti. Međutim, deklaracija je proglašena 2. jula 1776. godine, ali je potpisana tek 2. avgusta te godine.

D – dan se odnosi na šta?


U pitanju je trik pitanje – slovo D ne označava ništa, uprkos brojnih pretpostavkama.

Kada je bila ruska revolucija Crveni oktobar?

Iznenađenje! Revolucija 1917. godine desila se 7. novembra. Tada, Rusija je uvela julijanski kalendar, pa je datum prebačen na 25. oktobar.

Koje je bilo najveće carstvo na svijetu?


Džingis Kan je stvorio carstvo koje je bilo veliko 14,9 miliona kvardatnih kilometara. Britansko carstvo je 1920. godine imalo površinu od oko 22.04 kvardatnih kilometara.

Ko je izmislio automobil?


Davne 1769. godine, Francuz Nikolas Jozef Kugnot stvorio je parno vozilo koje nije moglo da ide ni 4 km na sat. Henri Ford nije pak izmislio auto na benzin, to je učinio Karl Benc 1886. godine. Ipak, Fordovo model T je izdominirao na tržištu.


Koji faraon je vodio izgradnju piramida u Gizi?

Oko 2550. g.p.n.e. faraon Keops lansirao je konstrukciju prve i najveće piramide. Trideset godina kasnije, njegov sin faraon Kefren sagradio je drugu najveću piramidu, kao i Sfingu, a posljednju, gradio je faraon Mikeren. Kleopatra je pak živjela bliže osmišljavanju ajfona, nego izgradnji piramida u Gizi.

Najkraći rat u istoriji


Tokom Anglo – zanzibarskog rata 1896. godine, Zanzibar se borio protiv Britanske imperije. Bitka je počela 26. avgusta te godine u 9 sati ujutro, a završila se nakon 38 minuta.

Gdje je rođen Adolf Hitler?


Diktator je rođen u Braunau na Inu, u Austriji, kraj granice sa Njemačkom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.