Izvor: Novosti | Petak, 19.10.2018.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Liječenje tumora iks nožem i u Srbiji - Otvaranje novog centra za radiohirurgiju u KCS početkom novembra

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock)
U Kliničkom centru Srbije završena je zgrada Centra za stereotaksičnu radiohirurgiju i terapiju, površine 700 metara kvadratnih, u dva nivoa, a kompletna medicinska oprema: iks nož, kompjuter tomograf i skener, instalirana je i podešena.

Profesor dr Milika Ašanin, direktor KCS, kazao je za Novosti da će Centar biti otvoren oko 1. novembra. U toku je, kaže, finalna obuka medicinskog kadra za korišćenje ovih aparata i dodatne medicinske opreme.

Aparat, koji je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, unapređena verzija sajber noža, tačnije "Edž sistem" za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju, posebno je značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri i prostati. Ovdje će dnevno moći da se liječi po 30 pacijenata, kojima je do sada jedina mogućnost bila da na ovu terapiju idu u inostranstvo, i to većinom o svom trošku, jer se sa uputom na sajber nož u strane centre moglo samo za tumore glave.

Iks nož omogućava zračenje tumora u cijelom tijelu, sa velikom preciznošću od pola milimetra i primjenjivaće se kod pacijenata sa malim tumorima, do pet centimetara - i to kod tumora glave, kičme, grudnog koša, abdomena, jetre, prostate, male karlice. Izgradnju nove zgrade, iks nož i prateću opremu država je platila 6,6 mil EUR.

- Centar za iks nož je od izuzetnog značaja za liječenje naših građana, onkoloških pacijenata, jer će sada biti u mogućnosti da se liječe besplatno, odnosno o trošku osnovnog zdravstvenog osiguranja, samo uz zdravstvenu knjižicu. Dosad su ovaj tretman mogli obavljati isključivo u inostranstvu, po cijeni od 15.000 do 20.000 EUR - kaže profesor Ašanin za Novosti.

Sa najsavremenijim Centrom za stereotaksičnu radiohirurgiju i terapiju, uz postojeći Centar za gama nož, KCS kompletira najsavremeniju tehnologiju, kako za dijagnostiku, tako još više za radiohirurgiju i radioterapiju.

- Zaista smo ponosni što smo u KCS dobili jedan savremen onkološki centar, izgrađen i opremljen po najvišim medicinskim standardima - kaže profesor Ašanin. - Uvijek razmišljamo i o daljim planovima, pa i u pogledu nabavke drugih savremenih dijagnostičko-terapijskih aparata i sistema.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.