Izvor: Indikator | Četvrtak, 18.10.2018.| 12:16

Strane investitore u BiH najčešće dovode poslovni kontakti - Skoro 80% njih planira da nastavi ulaganja

(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Strani investitori koji su ulagali u Bosnu i Hercegovinu, o mogućnostima investiranja u našoj zemlji najviše su saznali kroz razne poslovne kontakte, rezultati su Izvještaja o postinvesticijskim (aftercare) aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA BiH realizovanim tokom 2017. godine, izvještava Indikator.ba.

Najveći broj posjećenih kompanija je inicijalno saznao o mogućnostima investiranja u BiH kroz razne poslovne kontakte - partnere, dobavljače, klijente.

Inicijalne informacije o mogućnostima ulaganja u BiH kompanije su, između ostalog, dobile pomoću investicionih konferencija, savjetnika/posrednika ili drugih izvora kao što je internet.

Od posjećenih kompanija u 2016, šest je podatke o mogućnostima ulaganja u BiH dobilo od Agencije FIPA, a u 2017. dvije kompanije su inicijalne podatke dobile od FIPA-e (direktno i web).

Kao prednost za BiH, mogu se istaći i zasluge dijaspore, odnosno, lične inicijative privrednika koji su porijeklom iz BiH, ili poticaji drugih vlada koji su imali programe za širenje poslovanja u BiH.

U okviru posjećenih kompanija u 2017. godini, 11 kompanija ili 28,2% od 39 dostavljenih odgovora, povezano je sa dijasporom.

Od 11 kompanija, u 10 kompanija privrednici porijeklom iz BiH su vlasnici ili suvlasnici, a u jednoj kompaniji oni su uposlenici ili savjetnici.

U okviru Aftercare programa za 2017, od 35 kompanija koje su odgovorile na pitanje "da li su poticali i druge da investiraju u BiH", njih 68,6% (24) je do sada poticalo i druge da investiraju u BiH (negativno je odgovorilo 31,4% ili 11 kompanija).

U okviru Aftercare programa u prošloj godini posjećeno je 50 kompanija, od čega je njih 36 ili 78,3% odgovorilo da planira proširenje, unapređenje poslovanja i reinvesticije u BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.