Izvor: Indikator | Četvrtak, 18.10.2018.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Brodu uz pomoć Češke otvoren pogon za preradu voća i povrća

Ilustracija (Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
U Donjim Kolibama u opštini Brod otvoren je pogon za preradu voća i povrća kao dio projekta realizovanog uz razvojnu pomoć Češke Republike.

- Okrenuli smo se preradi voća i povrća jer toga ovdje nema. Ovo je prvi takav povratnički projekt, prvi proizvodni i ujedno prvi objekt ovdje koji nije obiteljska kuća. Naš primjer treba da slijede i druge povratničke sredine, ali i svi voćarski krajevi - istaknuo je Pavo Dujak, predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, prenosi Večernji list BiH.

Tvornica će biti servis povratničkim privrednicima, ali i drugima.

- Tone voća propadaju. Ovo je odličan način kako produžiti trajanje voća i povrća ako ih pretvorimo u sokove, sušimo, pravimo pekmeze, ajvar... Sve na prirodnoj osnovi kao iznimno tražen ekoproizvod - smatra Dujak.

Predsjednik Udruženja voćara opštine Brod Vid Rakić ističe da je 605 ha pod voćnjacima koji će sada biti iskoristivi.

Slaviša Tomišević, voditelj Centra održivog povratka, razvoja i edukacije, kaže da na ovaj način pokušavaju biti konkurentni trgovačkim centrima.

- Proizvodnja na malo je puno zdravija, kvalitetnija i ima svoje tržište. Svaki dan primamo sve više ponuda od malih poljoprivrednika koji žele preraditi proizvode kroz našu tehnologiju i plasirati na tržište - ističe Tomišević.

Otvarenju tvornice prisustvovali su predstavnici Ambasade Češke koji su sa više od 50 posto finansijski potpomogli ovaj projekt.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.