NavMenu

Srbija ulaže 3 mlrd EUR u gasnu infrastrukturu u narednih pet godina

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.10.2018. 07:42
Komentari
Podeli
Dušan Bajatović (Foto: mc.rs)Dušan Bajatović
U narednih pet godina u gasnu infrastrukturu u Srbiji biće investirano gotovo 3 mlrd EUR, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

- Radimo na dva velika projekta gasne infrastrukture i to prema evropskim energetskim standardima. Prvi je interkonekcija Niš - Dimitrovgrad - Sofija, dugačka 109 kilometara, na koju bi se Srbija zakačila na bugarski gasovodni sistem. Drugi je magistralni gasovod od granice Bugarske do granice sa Mađarskom - rekao je Bajatović za Novosti.

Na interkonekciji se trenuto radi eksproprijacija i projektovanje. Evropa nam daje 49 mil EUR, obezjeđivanje ostatka novca od 85,5 mil EUR biće stvar Srbijagasa, a možda će nam pomoći Vlada Srbije, kazao je Bajatović.

Kada se radi o drugom projektu, kaže, dosad su održani bileteralni razgovori predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Bugarske i Mađarske, Bojka Borisova i Viktoras Orbana.

Ideja je, navodi on, da se taj gasovod nastavi na Turski tok i da praktično ta druga cijev iz Turskog toka dođe do obale u Turskoj gdje je već počela gradnja Gazproma i Bota prema Bugarskoj od oko 30 kilometara.

Kroz Bugarsku bi trebalo spojiti i 500 kilometara gasovoda ka Srbiji u predjelu Zaječara koji bi išao pored Batočine, Smedereva, Beograda i gore prema Horgošu, i tu bi trebalo da uđe u Mađarsku. Kapacitet mu je 13 milijardi kubnih metara godišnje, navodi Bajatović.

Vode se razgovori između operatera. Cijeli projekat bi mogao biti gotov 2020, a naša deonica već u decembru 2019, rekao je Bajatović.

Prema njegovim riječima, ta 403 kilometra gasovoda bi trenutno koštala oko milijardu i 80 mil EUR, a iz tog gasovoda bi moglo da se snabdijeva i Sarajevo i Republika Srpska, što je u planu.

On kaže i da će ovaj gasovod graditi zajednička ruska kompanija Gastrans, koja je u vlasništvu 51% Gazproma i 49% Srbijagasa. Podnijet je zahtev Agenciji za energetiku za proceduru izuzeća i dobijena je pozitivna odluka.

Trenutno je to na uvidu u Energetskoj zajednici u Beču, koja ima dva mjeseca da dostavi svoje primedbe da bi se donijela i konačna odluka, otprilike krajem novembra, rekao je Bajatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.