Izvor: Klix | Srijeda, 17.10.2018.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH posljednja u Evropi na novoj listi globalne konkurentnosti - Srbija prestigla Hrvatsku

(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Svjetski ekonomski forum (WEF) objavio je rezultate Indeksa globalne konkurentnosti 140 zemalja u svijetu. Bosna i Hercegovina smjestila se na 91. mjestu s ocjenom konkurentnosti od 54,2.

Prema novoj listi, BiH je nazadovala u odnosu na prethodnu godinu za jednu poziciju i najlošije je rangirana od svih evropskih zemalja na listi.

BiH je ostvarila najbolju poziciju po kriteriju zdravstva te se smjestila na 52. mjesto, a najlošiju prema kapacitetu za inovacije na 114. mjestu. Loše ocjene BiH je dobila i za tržište rada i institucije.

U detaljnom izvještaju globalne konkurentnosti BiH, prosječni godišnji rast BDP-a za deset godina u našoj zemlji iznosi 1,8%. Stopa nezaposlenosti u BiH, navode iz WEF-a, iznosi 25,6%, dok je petogodišnji prosjek direktnih stranih investicija 2,2%.

Najbolje rangirana zemja u našoj regiji je Slovenija koja se nalazi na 35. mjestu. Srbija se u odnosu na prošlu godinu popela na 65. mjesto, a Hrvatska je pala za dvije pozicije, sa 66. na 68. mjesto. Crna Gora zauzela je 71. poziciju, a Makeonija 84.

Amerika je najbolje rangirana zemlja na listi WEF-a s ocjenom od 85,6. Slijede je Singapur, Njemačka, Švajcarska i Japan. U top deset zemalja smjestile su se još i Holandija, Hong Kong, Velika Britanija, Švedska i Danska.

Najlošije rangirana zemlja je Čad s ocjenom 35,5.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.