NavMenu

BiH sve više izvozi gotove proizvode, a sve manje sirovine

Izvor: Indikator Srijeda, 17.10.2018. 10:42
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
BiH je sve manje sirovinska baza regije i svijeta, a sve više se na tržištima mogu naći finalni proizvodi sa oznakom "Made in BiH", kazao je u izjavi za Faktor Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

U prvih petnaestak godina poslije rata na prvim mjestima liste proizvoda koje najviše izvozimo uglavnom su bile sirovine i robe niskog stepena obrade, odnosno takozvani poluproiozvodi. Tako su na ovoj listi dominirali drveni trupci, aluminij, željezo, kao i električna energija.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina stanje se bitno mijenja u korist proizvoda sa visokim stepenom obrade, odnosno finalnih proizvoda.

- To se posebno odnosi na udio namještaja kao finalnog proizvoda u izvozu drvne industrije. Osim namještaja povećava se i udio proizvoda iz oblasti metalske i mašinske industrije, koji spadaju u finalne proizvode, a to se posebno odnosi na autodijelove i određene mašine. Također, u ovu grupu spadaju i proizvodi namjenske industrije, koji bilježe znatan rast izvoza iz godine u godinu. Finalni proizvodi koji ostvaruju pozitivan pomak u izvozu su i iz oblasti proizvodnje lijekova, dok je prehrambeni sektor jedna od "boljki" jer uvozimo veliki broj proizvoda koje i sami proizvodimo. Međutim, i u ovom sektoru dolazi do povećanja izvoza određenih roba, posebno konditorskih i mliječnih proizvoda - kazao je Ališković i dodao kako je stopa rasta izvoza finalnih proizvoda otprilike jednaka stopi rasta ukupnog izvoza i iznosi oko 10% na godišnjem nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.