Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 17.10.2018.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusi prave lijek protiv raka koji će biti dostupan svima

Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Sibirski naučnici su uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja počeli da razvijaju pristupačan lijek za imunoterapiju onkoloških bolesti.

Mehanizam djelovanja imunoterapije zasniva se na otkrićima naučnika — dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 2018. godinu, izjavio je šef laboratorije Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Dmitrij Stecenko.

Laureati Nobelove nagrade za medicinu za 2018. Džejms Alison i Tasuku Hondžo predložili su pristup u liječenju raka koji se principijelno razlikuje od hemoterapije i radioterapije. Njihov metod se zasniva na tome da ćelije raka sprečavaju aktivaciju limfocita orijentisanih na borbu sa tumorom i postaju otporni na imuni sistem čovjeka. Oni su razvili metod borbe sa tom pojavom pomoću inhibicije "kontrolnih tačaka" imuniteta kroz koje imunitet treba da prođe kako bi uključio mehanizam za uništavanje tumora.

- Tema našeg projekta je direktno povezana sa radovima dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Istražujemo istovremene efekte na nekoliko molekularnih meta koje se nalaze u ćelijama imunog sistema i odgovorne su za prepoznavanje ćelija raka. Planiramo sintetizovanje vještačkih molekula, čiji će zadatak biti da blokiraju ključne ’kontrolne tačke‘ i time povrate sposobnost T limfocita da napadaju ćelije tumora - objasnio je Stecenko i dodao da postoji niz preparata za imunoterapiju raka koji se zasnivaju na monoklonskim antitijelima, odnosno proteinskim molekulima koji su sposobni da blokiraju "kontrolne tačke" odgovorne za imunosupresiju.

Međutim, lječenje je veoma skupo i jedan od zadataka sibirskih naučnika je da učine preparat dostupnijim.

- Cilj našeg projekta je razrada pristupa proizvodnje lijekova protiv raka koji neće biti manje efikasni od monoklonalnih antitela, ali će biti pristupačniji širokom spektru pacijenata oboljelih od raka - zaključio je Stecenko.

Osim Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu, u projektu učestvuju i Naučno-istraživački institut kliničke i fundamentalne imunologije sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka (SO RAMN) i Institut za citologiju i genetiku SO RAN.

Projekat je podržao Ruski fond za fundamentalna istraživanja u trajanju od tri godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.