Izvor: eKapija | Srijeda, 17.10.2018.| 08:18

Trebinje pred velikim projektom obnove Starog grada - Prvi radovi na dugoočekivanom hendeku mogući u 2019.

Stari grad u Trebinju trebalo bi da bude novi prepoznatljivi simbol i turistički najatraktivnija urbana zona grada, po završetku obimnih rekonstruktivnih zahvata koje je omogućila donacija Vlada Srbije u iznosu od 4 mil KM.

U Gradskoj upravi kažu da spremaju rješenja koja bi na najbolji način iskoristila arhitektonski potencijal najstarijeg gradskog jezgra Trebinja, kao istorijske ambijentalne cjeline, što bi radikalno i trajno promijenilo izgled centra Trebinja – ali i značajno unaprijedilo turističke perspektive, izvještava Radio Trebinje.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo za Radio Trebinje kaže da su se donacijom Vlade Srbije prvi put stekli uslovi da se Trebinje uhvati u koštac sa onim od čega su sve pređašnje generacije bježale – pitanjem Starog grada, koje je ujedno i problem ako ostane zapušten koliko i izuzetna šansa ako se za ovaj prostor nađu kvalitetna rješenja.

- Naš Stari grad je u Republici Srpskoj najpotentija istorijska arhitektonska cjelina, koja može postati evropska i svjetska destinacija, koliko god nama to danas zvučalo nepojmljivim. U tom smislu, mnogo je vredniji od, recimo, banjalučkog Kastela. Bježalo se od toga, jer je nedostajalo hrabrosti i odlučnosti, ali moramo iskoristiti rast popularnosti Trebinja, praviti nove sadržaje, da se ne bi desilo – da svako čudo ima svoje vrijeme i da će i to vrijeme Trebinja proći - kaže Rikalo.

Oko hendeka još mnogo pitanja bez odgovora

Rikalo za Radio Trebinje kaže da će najveći dio sredstava iz donacije Vlade Srbije biti investiran u najsloženiji dio poduhvata – iskopavanje i obnovu hendeka oko bedema Starog grada.

Pogled na bedeme Starog grada
- Hendek bi upotpunosti promijenio izgled centra grada, s tim što bi u dogledno vrijeme povukao sa sobom i potrebu da se uradi ono što, vjerujem, svi mi Trebinjci sanjamo – da se čitav uži centar grada pretvori u pješačku zonu - ističe on.

Rikalo napominje da se u saradnji sa domaćim arhitektima i stručnjacima iz nadležnih institucija za zaštitu spomenika Republike Srpske i BiH već radi na definisanju projektnog zadatka. Krajem decembra ove ili početkom januara naredne godine biće raspisan i tender za izradu projektne dokumentacije za hendek, koja bi trebalo da košta između 50.000 i 100.000 KM.

Prvi radovi na otkopavanju hendeka očekuju se u narednoj godini, vjerovatno po završetku turističke sezone. Koliko će koštati – zbog obima i složenosti radova to još niko ne može procijeniti, naglašava Rikalo.

- Projekat hendeka za sebe veže i pitanje nove regulacije saobraćaja u centru grada, jer će hendek potpuno zatvoriti neke ulice. Drugo, moramo da vidimo na koji način da riješimo protok vode kroz hendek, hoće li ili neće biti potrebne hidraulične pumpe, u vrijeme niskog vodostaja rijeke. Sam centar grada je svojevrsni spomenik pod zaštitom države i pitanje je – na koji način je moguće izvoditi i kakve zahvate na ovom prostoru. Vrlo malo podataka iz arhiva imamo o tome kako je taj hendek uopšte izgledao, što zahtijeva i određena arheološka istraživanja, koja, s druge strane, ne smiju da traju dugo, jer smo dobili novac i moramo djelovati - pojašnjava Rikalo.

Napominje i da će dinamika i vrijednost radova zavisiti i od toga da li je hendek, kako se za sada samo nadaju, već obložen kamenim pločama i da li će biti potrebne ozbiljnije sanacije donjih dijelova bedema, onih koji su sada ispod zemlje…

Istovremeno, radiće se i na popločavanju ulica i trgova kastela – što će Gradska uprava nastojati da zatvori vlastitim sredstvima, te sanaciji preostalog dijela bedema, koji bi najposlije trebalo da dobije i osvjetljenje.

Posebna pažnja, dodaje Rikalo, biće posvećena prostoru Trga Travunije, koji je posebno potentan da bude jedan od gradskih simbola i čiji arhitektonski sadržaj valja kvalitetno osmisliti.

Nakon toga, slijedi još jedan složen izazov – rekonstrukcije objekata u kastelu koji su uglavnom u privatnom vlasništvu, piše Radio Trebinje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.