NavMenu

Javni poziv za prodaju dionica Komercijalne banke do 30. juna 2019.

Izvor: Blic Srijeda, 17.10.2018. 08:37
Komentari
Podeli
Do 30. juna 2019. Vlada Srbije mora da oglasi privatizaciju Komercijalne banke, a do kraja naredne godine i da je proda. Ovo su se prije dve nedelje dogovorili Vlada i misija MMF, saznaje Blic.

Ministarstvo finansija objavilo je poziv za izbor finansijskog savetnika za prodaju državnog udjela u Komercijalnoj banci, koji važi do 12. novembra. Na taj način i zvanično je započeta prodaja oko 40% kapitala Komercijalne banke čiji je vlasnik Srbija, a posle nekoliko godina najavljivanja njene privatizacije. Privatizacija ove banke najavljena je prvi put još prije 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao sa 70 mil EUR. Tada se Srbija ugovorom sa ovom međunarodnom finansijskom insitucijom i obevezala da će prodati svoj udio u banci.


Država je u Komercijalnoj banci najveći akcionar sa 41,7% kapitala, 24,4% akcija je u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, a 10% u vlasništvu Svjetske banke, odnosno njenog ogranka IFC. Komercijalna banka danas na Beogradskoj berzi, odnosno na tržištu vrijedi oko 280 mil EUR, a državni udio oko 116 mil EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.