NavMenu

Željeznice RS krajem oktobra očekuju prvih 20 mil EUR od Svjetske banke

Izvor: Capital Utorak, 16.10.2018. 15:51
Komentari
Podeli

(Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Željeznice Republike Srpske još nisu dobile pozajmicu Svjetske banke RS, a direktor ovog javnog preduzeća Dragan Savanović kaže da očekuje da će prva tranša u iznosu 20 mil EUR biti odobrena do kraja mjeseca, te da će tim novcem izmiriti dugove prema Poreskoj upravi RS i radnicima.

Savanović je rekao da je procedura u vezi sa ratifikacijom sporazuma o zajmu završena i da uskoro očekuje novac.

- U petak smo preko Ministarstva finansija i trezora BiH podnijeli zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve trašne i očekujemo da će taj novac do kraja mjeseca biti raspoloživ. Prva tranša iznosi 20 mil EUR, a postoji mogućnost da se ona poveća na 26 miliona, ali to zavisi od ocjene Svjetske banke da li smo ispunili određene kriterijume - rekao je Savanović za portal Capital.

Objasnio je da će ovim novcem biti izmirene obaveze za poreze i doprinose koje iznose nešto više od 30 mil KM, a zatim i isplaćena dugovanja prema radnicima od kojih će prvi biti oni koji imaju namjanja potraživanja.

- Na taj način ćemo izmiriti sve obaveze prema Poreskoj upravi i fondovima. Što se tiče radnika, imamo obavezu da do kraja godine broj zaposlenih smanjimo na 2.500, a trenutno ih imamo 2.540 - kazao je Savanović.

U okviru projekta restrukturiranja ŽRS sa Svjetskom bankom je dogovoren kredit od 51,3 mil EUR. Kredit je namijenjen za izmirenje dugova prema radnicima i Poreskoj upravi, za otpremnine za smanjenje broja zaposlenih i za organizaciono restrukturiranje.

Planom finansijskog i operativnog restrukturiranja Željeznica RS predviđeno je da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 mil KM godišnje.

Iz ŽRS su tražili i da ostane aktuelna uprava ŽRS i naveli da ne mogu otplaćivati kredite i da pozitivno poslovanje planiraju tek za tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.