Izvor: eKapija | Utorak, 16.10.2018.| 14:42

Nova pravila za računovođe u FBiH - Od 1. januara poslovni najam prilagođava se standardu MSFI 16

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Od 1. januara 2019. godine sva pravna lica koja daju ili uzimaju u najam sredstva (poslovne prostore, opremu…) u obavezi su svoje računovodstvo prilagoditi zahtjevima novog standarda - MSFI 16.

Najznačajnija promjena koju uvodi MSFI 16 sadržana je u tome što će svi najmoprimci biti obvezni priznavati imovinu i obaveze u izvještaju o finansijskom položaju (bilansu stanja), neovisno o tome radi li se o finansijskom ili poslovnom (operativnom) najmu, osim u slučaju najma do 12 mjeseci (kratkoročni najam) ili najma imovine male vrijednosti.

Navedeno znači da od 1. januara 2019. godine poslovni najam na velika vrata ulazi i postaje vidljiv u poslovnim knjigama i finansijskim izvještajima najmoprimaca. Vrijednost imovine u poslovnom najmu, kod najmoprimaca, će biti iskazana u aktivi kao pravo upotrebe imovine, a u pasivi će biti iskazane obaveze po najmu.

- Dakle, sva pravna lica koja u najam uzimaju opremu, kancelarije, automobile i sl. u obavezi su ta sredstva bilansirati kao stalno sredstvo, za razliku od dosadašnjeg pristupa u kojem se ta sredstva nisu bilansirala već se računodstveno prikazivao isljučivo trošak najma. Prema novom MSFI-u 16, trošak najma kao pozicija u bilansu uspjeha više ne postoji (osim za kratkoročne najmove i najmove male vrijednosti), već se trošak po osnovu unajmljenih sredstava prikazuje kroz amortizaciju i kamatnu stopu zaduženja - saopšteno je iz firme FEB.

Novi MSFI objavljen je na sajtu Saveza računovođa i revizora FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.