NavMenu

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze za period od 30.03.-03.04.2009. godine

Izvor: SEE Investment Solutions Petak, 03.04.2009. 15:54
Komentari
Podeli

Sedmicu, koja je iza nas, obilježilo je promijenljivo raspoloženje. Može se reći da je treći mjesec završio u minusu (ponedjeljak i utorak), a četvrti počeo u plusu, s obzirom da je od srijede zabilježen konstantan rast vrijednosti dionica. Početak četvrtog mjeseca obilježilo je i uvođenje novog indeksa na Sarajevskoj berzi - Indeks primarnog slobodnog tržišta SASX-30, čija je početna vrijednost utvrđena na 1.000 indeksnih poena, a do kraja sedmice porasla na 1.022,78 poena, odnosno za 2,28%. I preostala dva indeksa su u porastu, pa je vrijednost SASX-10 veća za 7,86% u odnosu na prošli petak i trenutno iznosi 964,71 poena, dok je Indeks investicionih fondova (BIFX) uvećao vrijednost za 0,10%, na 1.475,02 poena. U protekloj sedmici realizovan je promet u vrijednosti 2,66 miliona KM.

Bilježimo značajno povećanje likvidnosti na kotaciji investicionih fondova, s obzirom da na ovaj tržišni segment otpada 40% ukupnog sedmičnog prometa. Prethodno je ostvareno prvenstveno zahvaljujući trgovini dionicama Bonusa, u vrijednosti 690 hiljada KM, te Bosfina u iznosu 292 hiljade KM. Od sedam trgovanih dionica tri su u zelenom. Sedmični dobitnik je Crobih fond, koji je uz skroman promet ostvario porast kursa od 15,90%. Rastom od 7,35% može se pohvaliti Prevent Invest, ali ne i prometom od svega 526 KM. U plusu je i Big investiciona grupa, a cijena ove dionice na granici je od 3 KM. Gubitnike predvodi najlikvidniji Bonus, sa padom kursa od 7,08%. Slijedi Bosfin sa 4,89-postotnim padom, te Herbos fond, koji je oslabio za 4,87%. Posljednja trgovana dionica je MI Group, a kurs joj je manji za 0,41% na sedmičnom nivou.

Dionicama emitenata, koji ulaze u sastav SASX-10, trgovano je u vrijednosti 1,27 miliona KM. Najviše dionicama IK Banke, na koju otpada polovina ovog iznosa, te dionicama BH Telecoma (378 hiljada KM). Kretanja cijena uglavnom su bila u pozitivnom smjeru, što pokazuje i vrijednost Indeksa, a samo su dvije dionice zabilježile pad: JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (3,4%), te zenička IK Banka (1,07%). Sedmica je najbolje završila za Energopetrol, koji je ostvario rast od 29,64%, a cijena dionice je sa prošlosedmičnih 12,38 KM završila na 16,05 KM posljednji dan ovosedmične trgovine. Dvocifrenim rastom mogu se pohvaliti i Energoinvest (15,89%), kao i BH Telecom (12,19%), koji je sedmicu završio sa cijenom 22,73 KM po dionici. Za 6,82% veći je kurs dionice Bosnalijeka i u petak iznosi 12,84 KM. Rast veći od 6% zabilježio je i Šipad-komerc, dok je Sarajevo osiguranje uvećalo vrijednost za 4,86%. Kurs dionice Fabrike duhana Sarajevo kretao se između 66,76 KM i 72,27 KM, i za 3,01% je veći u odnosu na sedmicu ranije.

Autor: Aida Karić

Sponzor komentara:

SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.