NavMenu

Vlada FBiH ima rješenje za Aluminij? - Odobren novac za interventnu pomoć, zatraženo smanjenje plata radnicima

Izvor: Klix Utorak, 16.10.2018. 15:52
Komentari
Podeli

(Foto: aluminij.ba)
Vlada Federacije BiH, vlasnica 44% mostarskog Aluminija, ima aktivan set mjera za kratkoročno, ali i dugoročno rješenje problema fabrike kojoj je ovog vikenda prijetilo isključenje struje i obustava proizvodnje, saznaje Klix.ba.

Također, odobrena su sredstva za interventnu pomoć i zatraženo smanjenje plata radnicima.

Iz izvora bliskih Uredu premijera Fadila Novalića, portal Klix saznaje da su mjere dogovorene prije dvije sedmice na sastanku koji je u Sarajevu održan uz prisustvo čelnih ljudi Aluminija Mostar, dopremijerke Jelke Milićević i resornog ministra Nermina Džindića. Na sastanku u sjedištu Vlade bili su prisutni i najveći kupci i dobavljači mostarske kompanije.

- Dogovoreno je nekoliko stvari, a Upravi je kazano da Vlada zna način kako da riješi problem. Kratkoročno je ministrici Milićević data mogućnost da iz budžetskih rezervi može interventno pomoći iznosom od 4 do 5 mil KM. Prvenstveno da se "ugasi požar" s Elektroprivredom HZ HB - kazao je izvor Klixa.

Dugoročno se pregovara s bankama da se dug Aluminija reprogramira i da se odobri dugoročni kredit na 30-40 godina kojim bi se sanirala većina dugovanja. Vladi Federacije BiH problem predstavlja i nespremnost Aluminija da smanjuje svoje troškove, prvenstveno plate radnicima, koje su među najvećim u tom dijelu države.

- Ako kompanija loše posluje, ne mogu plate biti kao da je stanje idealno - smatraju nadležni.

Na pomenutom sastanku Uprava Aluminija je zadužena za pokretanje aktivnosti u vezi s reprogramom duga prema Elektroprivredi HZ HB koji iznosi 184 mil KM, a resorno ministarstvo za pomoć pri osiguranju bankarskih garancija za svrhu nabavke električne energije i drugih sirovina.

Kako saznaje Klix, odnosu Vlade Federacije BiH i Aluminija Mostar nije pogodovala smjena bivšeg direktora, za kojeg u Vladi imaju riječi hvale.

Podsjećamo, isključenje Aluminija s energetske mreže prolongirano je za narednih sedam dana kupovinom struje od jednog manjeg kooperanta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.