Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 15.10.2018.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deficit BiH u razmjeni sa EU 1,66 mlrd EUR - Strateške ekonomske politike često ostanu samo na marketingu

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
BiH je u zemlje EU u 2017. godini izvezla robe i usluga u vrijednosti od 4 mlrd EUR, dok je uvezla robe i usluga u vrijednosti od 5,643 mlrd EUR, pokazuju podaci Eurostata.

Ukupna razmjena BiH i EU, prema tim podacima, čini više od dvije trećine ukupnog bruto domaćeg proizvoda. Takođe, iz podataka se vidi da je deficit BiH s EU 1,66 mlrd EUR.

Nakon EU, drugi trgovinski partner BiH je Srbija, s kojom imamo razmjenu od 1,5 mlrd EUR, dok je na trećem mjestu Kina sa 624 mil EUR. Slijede Turska sa 600 mil EUR, Rusija sa 511 miliona, SAD sa 322 mil EUR, te Crna Gora sa 226 miliona.

Najviše robe i usluga izvozimo u zemlje EU, ukupno 5,6 mlrd EUR, u Srbiju milijardu, u Kinu 600 miliona, a u Rusiju 436 mil EUR, dok iz EU uvezemo robe i usluga vrijednih 4 mlrd EUR, pola milijarde u Srbiju, 210 u Tursku, a 180 u Crnu Goru.

Najveći spoljnotrgovinski deficit s EU imali smo 2008. godine, i iznosio je gotovo 2,6 mlrd EUR. Najmanji deficit imali smo 2016. godine, i iznosio je oko 1,5 mlrd EUR.

S EU najviše trgujemo industrijskim proizvodima, a tamo smo 2017. ovih proizvoda izvezli u vrijednosti od 4 mlrd EUR. Poljoprivrednih proizvoda u EU smo izvezli u vrijednosti od oko 200 mil EUR, dok smo uvezli 4,5 puta više.

Zoran Pavlović, ekonomista, kaže da je iz podataka jasno da BiH najviše ekonomske koristi ima od EU i zemalja koje je čine, a da se iz političkih govora često može steći utisak da je naša ekonomija okrenuta ka nekim drugim zemljama.

- Nešto je urađeno s Turskom kada smo bili oslobođeni nekih carinskih i drugih nameta, što jeste pomoglo dijelu naših poljoprivrednika, ali uglavnom se sve svede na političke deklaracije bez konkretnih olakšica ili pomoći za naše izvoznike - kazao je Pavlović i ističe da bi BiH u svojoj diplomatskoj mreži trebalo da ima ekonomsku diplomatiju, a da bi zadatak naših ambasada i diplomatskih predstavnika trebalo da bude da prate potrebe privrede.

Ukazao je i na činjenicu da je deficit BiH s EU puno veći nego što bi to mogao biti, ukazujući na primjer da BiH uvozi višestruko više poljoprivrednih proizvoda nego što ih izvozi.

- Suština je da mi svoje resurse ne znamo da iskoristimo, nemamo planove kako da pomognemo i zaštitimo naše poljoprivrednike kad dođu u situaciju da, recimo, propadne ljetina. Kod nas se strateške ekonomske politike često svedu samo na marketing bez konkretnih rezultata - zaključio je on.

Ukupna razmjena po zemljama

EU - 9,7 milijardi evra
Srbija - 1,5 milijardi evra
Kina - 624 miliona evra
Turska - 600 miliona evra
Rusija - 511 miliona evra
SAD - 322 miliona evra


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.