NavMenu

U razvoj zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković biće investirano 72 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Nedjelja, 14.10.2018. 09:17
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Zagrebački Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavio je projekte finansirane sredstvima iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020, kao i projekte finansirane iz strukturnih fondova EU, a koji su stvorili snažne temelje za ostvarenje kapitalnog strukturnog projekta - Otvorene naučne infrastrukturne platforme za inovativne primene u privredi (O-ZIP).

Ovaj projekat vrijedan je 72 mil EUR i predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnivanja. Sredstva će biti iskorišćena za obnovu postojećih objekata, kao i izgradnju pet novih, i to - za informaciono-komunikacione nauke i tehnologije, istraživanje mora i životne sredine, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije, te kongresni centar.

Projekat O-ZIP omogućiće i nabavku vrhunske sofisticirane istraživačke opreme usklađene s ekspertizom naučnika i potrebama privrede Republike Hrvatske. Godina 2018. bila je značajna za ovaj projekat, jer je okončan proces pribavljanja svih dozvola, izrađeni su glavni projekti, a projekti izvođenja su u završnoj fazi, pa na "Ruđeru" očekuju početak sprovođenja već sljedeće godine.

- Ova ulaganja omogućiće našim naučnicima da napokon imaju uslove za rad kakve već odavno imaju njihove kolege na evropskim naučnim institutima - istakao je David M. Smith, direktor IRB-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.