NavMenu

Evropska komisija najavljuje razvoj bio-ekonomije

Izvor: Tanjug Petak, 12.10.2018. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Evropska komisija predstavila je akcioni plan za razvoj bio-ekonomije, kojim se za sljedeću godinu predviđa donošenje niza konkretnih mjera za jačanje tog segmenta ekonomije koji obuhvata sve sektore i sisteme koji zavise od bioloških resursa.

Bio-ekonomski segment Evropske unije, sa godišnjim prometom od skoro 2 mlrd EUR i 18 miliona zaposlenih, obuhvata poljoprivredni sektor, šumarstvo, ribarstvo, prehrambene prozvode, i ključan je za razvoj ruralnih i obalskih područja, prenosi Hina.

- U svijetu gdje su biološki resursi i ekosistemi ograničeni, potrebna su inovativna rješenja kako bi se svim stanovnicima svijeta obezbijedila zdrava hrana, čista voda i energija. Bio-ekonomija nudi rješenja poput proizvodnje goriva koristeći alge, reciklažu plastike, kao i proizvodnju namještaja i odjeće od otpada. Ova rješenja omogućavaju i kreiranje milion novih zelenih radnih mjesta do 2030. godine - navodi Komisija.


Iz Evropske komisije najavljuju da će u sljedećoj godini biti usvojeno 14 konkretnih mjera za razvoj bio-ekonomije.

EU je već finansirala brojna istraživanja i namijenila 3,85 mlrd EUR koja su dodijeljena za hranu i prirodne resurse, uključujući bio-ekonomiju u okviru tekućeg programa finansiranja Horizon 2020, a Komisija je za period od 2021. do 2027. godine predložila za te namjene sumu od 10 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.