Izvor: eKapija | Petak, 12.10.2018.| 08:19

Rudnici Ljubija ponovo idu na prodaju - Vlada dala zeleno svjetlo IRB RS

Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske dala je juče, 11. oktobra, saglasnost Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija u Prijedoru.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću, razmotren je Prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u rudniku.

- Vlada RS dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR Ljubija Prijedor - istaknuto je u saopštenju.

Nakon što je propalo nekoliko pokušaja da se RŽR Ljubija privatizuje uz saglasnosti Narodne skupštine RS, Vlada je krajem prošle godine ovo preduzeće skinula sa liste strateških i time omogućila njegovu prodaju na berzi i mimo NSRS.

Iako je to naišlo na kritike opozicije, Vlada RS nije odustala od svoje namjere i juče je dala saglasnost IRB-u da sprovede postupak privatizacije.

Privatizacija RŽR Ljubija podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju, navodi Capital.

Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao ponudu svjetski poznate kompanije ArcelorMittal, a sa kojom RŽR Ljubija ima zajedničko preduzeće u Prijedoru.

Upravo zbog stava DNS-a, Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima prošle godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR Ljubija proda firmi Israeli Investment Group, koja je za 65% akcija Ljubije ponudila 92 mil KM, dok je ArcelorMittal ponudio 63,6 mil KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS, jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude Ljubija sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS, piše Capital.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.