Izvor: Oslobođenje | Četvrtak, 11.10.2018.| 15:12

Kooperanti firme Carl Kuehne isporučili oko hiljadu tona kornišona

(Foto: Max Maier/shutterstock.com)
Raste ineresovanje za ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu Carl Kuehne u BiH i već su potpisani ugovori za proizvodnju u narednoj sezoni na više od pet hektara, rekao je za Srnu upravnik ovog pogona Boško Čoprka.

On kaže da je u maju otvoren proizvodno-poslovni pogon u Kozarskoj Dubici, što svjedoči o dugoročnim planovima na ovim prostorima.

- Ove godine bili smo prisutni u 14 opština i namjera je da u narednom periodu širimo i dalje mrežu kooperanata, uključujući nove opštine - rekao je Čoprka.

On kaže da su već obavljeni razgovori sa nadležnim opštinskim službama u Novom Gradu i Krupi na Uni, a uskoro kreće i prezentacija za proizvođače.

- Nakon manje od mjesec dana kako je završena ovogodišnja sezona, imamo potpisane ugovore za više od pet hektara proizvodnje. Uglavnom su ugovore potpisali naši dosadašnji kooperanti, ali ima i novih - naveo je Čoprka.

Prema njegovim riječima, njemačka firma Carl Kuehne osigurala je bonus lojanosti za proizvođače koji ostvare prinos veći od pet tona po jednom dunumu i imaju više od polovine krastavaca prve klase.

- Taj bonus je realan s obzirom na to da je ovogodišnji prosječan prinos bio veći od sedam tona po dunumu i većina proizvođača je ostvarila uslove za ovaj vid prihoda - rekao je Čoprka.

Kooperanti firme Carl Kuehne ove sezone isporučili su oko hiljadu tona krastavaca kornišona, a ugovorenu proizvodnju u 14 opština imalo je 219 kooperanata na površini od 15,4 hektara.

Proizvođači u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni, njih 79, isporučili su oko 400 tona krastavca sa površine od oko pet hektara.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.