Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.10.2018.| 14:46

Vrhovni sud RS odbacio potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey Burmakin)
Vrhovni sud RS odbio je reviziju litvanske Ukio banke i potvrdio da ova banka neosnovano potražuje 155 mil KM od Fabrike glinice Birač u stečaju. Vrhovni sud je u presudi, koja je u posjedu portala Capital, ocijenio da su odluke nižih sudova pravilne i da prigovori tužioca nemaju osnova.

Nakon što je Okružni privredni sud u Bijeljini u aprilu prošle godine donio presudu kojom je odbacio tužbu Ukio banke, isto je učinio i Viši privredni sud u Banjaluci, nakon čega je postupak nastavljen pred Vrhovnim sudom RS, koji je polovinom prošlog mjeseca potvrdio presude nižih sudova.

- Predmet ovog spora je zahtjev tužioca da se utvrdi da je potraživanje tužioca, kao razlučnog povjerioca prema tuženom u iznosu od 155,2 mil KM u cjelosti osnovano, da se utvrdi založno pravo u korist tužioca nad udjelima tuženog u društvima AB Birač Europe Kaunas Litvanija, Birač Energo, Alumina i Mehanika iz Zvornika, da se obaveže stečajni upravnik FG Birač da prizna ovo potraživanje, te da ga svrsta u priznata razlučna potraživanja, a da tužiocu omogući odvojeno namirenje iz predmeta zaslučnog prava - navedeno je u obrazloženju presude suda.

Sud je naveo da revizija nije osnovana, te da su odluke nižestepenih sudova pravilne.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju otkupila je fočanska firma Pavgord koja je 12. aprila prošle godine blokirala račune Alumine, firme kćerke FG Birač, pokušavajući da naplati ovo potraživanje, prenosi Capital.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.