Izvor: Klix | Četvrtak, 11.10.2018.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hifa Oil otvorio u Zenici savremene terminale tečnih goriva - Uloženo više desetina miliona maraka

Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini HIfa Oil, danas (11. okrobra 2018. godine) je u Zenici otvorio jedne od najsavremenijih terminala tečnih goriva na Balkanu vrijednosti više desetina miliona maraka.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara od čega su četiri nadzemna rezervoara i 12 podzemnih.

Terminali zauzimaju površinu 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2. Sastoji se od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) separatora, objekata za protupožarnu zaštitu i slobodnih površina s prilaznim saobraćajnicama (drumskim i željezničkim).

- Logistički posmatrano, punjenje terminala vršit će se isključivo vozovima, što podrazumijeva doprinos razvoju željezničkog saobraćaja u BiH, tj. otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH i Željeznicama RS - kazao je Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oil.

Hifa Oil je u ovoj godini otvorila tri bezinske pumpe, za 20 dana se otvara nova u Podgorici, a vjerovatno će, kako je kazao generalni direktor kompanije Izudin Ahmetlić, otvoriti još jednu do kraja godine.

- Znali smo da je ovo mega projekt koji prevazilazi naše potrebe, ali mali da zadovolji potrebe BiH. Govoriti o terminalu kada je zaustavljena isporuka iz Ploča, kada rafinerija u Brodu ima određene poteškoće, moramo biti sigurni s ovakvim projektima. Želimo pomoći energetskoj stabilnosti i sigurnosti, jer ovakav projekt ulijeva bar malo povjerenje - kazao je Ahmetlić.

Svečanom otvorenju terminala u Zenici prisustvovali su predstavnici kompanije Hifa Oil, Zeničko-dobojskog kantona, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim otvorenja terminala, danas je potpisan i ugovor o zastupništvu između kompanija Nursan Turska i Hifa Oil.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.