Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.10.2018.| 13:34

Rudnik Soli Tuzla ostvario profit 500% veći od plana - Uskoro postavljanje pumpi na frekventni pogon za uštedu struje i do 30%

Iako se mislilo kako će se i Rudnik Soli pridružiti brojnim tuzlanskim kompanijama koje su zbog dugovanja, lošeg upravljanja i nepriznavanja poraza nadležnih dovedeni na rub stečaja – njegovi pogoni danas rade jače i brže nego ikada prije. Revolucija koju je svojim dolaskom 2016. najavio tada imenovani direktor Anis Šaldić, sada je stvarnost. So se crpi i obrađuje po najvišim svjetskim standardima, uredno i na vrijeme isporučuje kupcima, dok su radnici uz sve to spremni za svaki novi dan. Priznaju, u početku, bilo je straha, ali sada je tu samo povjerenje jer konačno mogu kazati kako rade u kompaniji koja garantuje visokostandardne uslove rada, te platom, doprinosima i drugim načinima, nagrađuje svoje radnike, piše RTV Slon.

Rezervoari konačno imaju samokontrolu, odnosno sigurnost koja je na najvišem nivou i za radnike i za okolinu. Inače, u tuzlanskom naselju Tetima desetinama godina unazad Tuzla crpi ono po čemu je nadaleko poznata, a to je so. Rudnik je, uglavnom, asocijacija na stari sistem, zastarjelu opremu i sivilo, ali ne i u ovom dijelu grada. Skoro pa svakodnevna ulaganja u modernizaciju proizvodnih pogona, ono je što pozitivno utječe i na proizvodnju soli, ali i na profesionalizam svih zaposlenih radnika.

- Pa nova oprema je sad bolja i za rezervoare, za sve, za pumpe, temperature, za preliv rezervoara. Sad je sve elektronika, u slučaju svega imamo alarme koji se pale uz upozorenja. Prije ništa od ovoga nije bilo i tako… – rekao je Suad Mahmutović, radnik na Pumpnoj stanici Tetima.

Prije nije bilo ni direktora Anisa Šaldića koji je, po preuzimanju funkcije u junu 2016. godine, svaki segment Rudnika soli transformisao i unaprijedio. Iako je, kaže, na početku bilo straha od nepoznatog, modernizacija je vrlo brzo objeručke prihvaćena među radnicima. Zajedno sa unapređenjem uslova rada, vrlo brzo su se, kaže Šaldić, i dugovi koje je zatekao, sveli na nulu.

- Moram naglasiti da je bilo više od 3 mil KM duga. Kada sam došao radnicima nisam mogao podijeliti niti plaće. Danas kad govorimo o tim istim stvarima, Rudnik više nikome nije dužan. Isplatili smo sva dugovanja. Na računima imamo toliko sredstava da možemo u naredne tri godine radnicima podijeliti plate – istakao je generalni direktor Rudnika Soli Tuzla Anis Šaldić.

Ključ uspjeha Rudnika soli leži u činjenici da je na čelno mjesto došla mlada osoba spremna na izazove. U prilog tome ide i veliki broj uspješnih poteza koji obaraju sve državne, pa i regionalne rekorde.

- Uspjesi su višemilionski. Samo u prvih šest mjeseci imali smo 500% iznad planiranih dobitaka – dodao je Šaldić.

Na mjestu novopostovaljenog kućišta za upravljanje i nadzor rezervoara za isporuku soli kojom se neprekidno snabdijeva Sisecam Soda Lukavac, tuzlanska Solana, ali i Panonika Tuzla, nekada je bila izuzetno stara instrument tabla. Međutim, u posljednja tri mjeseca, uređaj koji niveliše omjer slatke i slane vode u rezervoarima garant je ubrzanja sigurne i okolinski čišće proizvodnje. Ali tu se ne staje. Radna mjesta za više od 1.000 radnika koja Rudnik soli, što direktno, što indirektno svojim uspješnim poslovanjem čuva u Tuzlanskom kantonu, u narednom periodu dodatno će biti osigurana.

- Ono što još nadalje planiramo jeste uvođenje ušteda u energetskom sektoru, a to je da stare pumpe, koje sam zatekao iz 1980. godina, koje nisu modernizovane do danas, budu zamijenjene pumpama koje će biti sa motorima na frekventni pogon – zaključio je Šaldić.

A upravo frekventni pogon investicija je kojom će se napraviti uštede od 30% na potrošnji električne energije i to za nesmetano obavljanje istih mehanizacijskih funkcija. To znači da će se, umjesto za četiri, finansijska isplativost ovakvog poteza pokazati za manje od godinu dana. Tako će se Rudnik Soli Tuzla još jače pozicionirati na lidersku poziciju pogona koji, iako bosanskohercegovački, rade po svjetskim standardima i za sobom ostavljaju višemilionski profit, navodi RTV Slon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.