Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.10.2018.| 12:59

Općina Novi Grad Sarajevo finansijski podržala 24 početnika u biznisu

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović potpisao je ugovore za sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu, čime je općina podržala još 24 novoregistrirana početnika u biznisu.

Ova mjera je podrška poduzetnicima koji prvi put osnivaju biznise u vidu obrta, trgovinske radnje ili ugostiteljstva, a koji su registrirani na području ove općine, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

- Već sada možemo reći da imamo u potpunosti realiziran plan u okviru kojeg smo početnike u biznisu podržali sredstvima u iznosu od 220.000 KM. To pokazuje da Općina Novi Grad Sarajevo, osim što je interesantna domaćim i stranim investitorima kao najveće lokalno tržište, gdje je u prethodnom periodu došlo do povećanja broja novozaposlenih i smanjenja nezaposlenih osoba, postaje na neki način i poduzetnička zona, gdje imamo dosta novootvorenih biznisa, onih koji se registriraju kao obrti, trgovina, ugostitelji i zanatlije - izjavio je Kahrović.

Dodao je da će u ovoj lokalnoj zajednici, po dosadašnjoj dinamici, ove godine biti podržano minimalno 100 novootvorenih biznisa, te da je u nadležnoj općinskoj službi za privredu i lokalni ekonomski razvoj do sada registrirano 274 nova biznisa, startapa, što je jedna od najboljih godina u poslijeratnom periodu.

Kahrović je naglasio da će ova mjera zajedno sa ostalim koje općina provodi putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, u smislu podrške privredi, značajno doprinijeti parametrima koji će značiti ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.