NavMenu

Pokrenut prvi svjetski atlas hrane - Uvrštena i 24 jela iz BiH

Izvor: Klix Četvrtak, 11.10.2018. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: RossHelen/shutterstock.com)
Prvi svjetski atlas hrane TasteAtlas zvanično je pokrenut u srijedu (10. oktobra 2018. godine) na veb adresi www.tasteatlas.com, a nudi više od 8.500 autentičnih jela, od čega trenutno i 24 jela iz Bosne i Hercegovine.

Ideja atlasa je promovirati lokalno i autohtono, te pružiti informacije putnicima i ljubiteljima hrane o tradicionalnim jelima i autentičnim restoranima. Atlas obuhvata više od 8.500 jela, pića i namirnica iz svih dijelova svijeta.

U atlas su uvrštena i 24 jela iz Bosne i Hercegovine, a najviše od toga iz Sarajeva. Tu su neizostavni ćevapi, burek, bosanski lonac, klepe, kljukuša... Autori projekta naglašavaju kako će biti saslušani i istraženi svi novi prijedlozi.

Osnivač TasteAtlasa je Matija Babić, vlasnik poznatog hrvatskog news portala Index.hr, koji je u izjavi za Klix.ba iznio nekoliko detalja o samom projektu.

- TasteAtlasom sam se odlučio baviti iz dva razloga. Prvi je da sam u jednom trenu izgubio svu volju i entuzijazam za bavljenje novinarstvom u Hrvatskoj. Ne vidim šansu da se situacija u vezi s korupcijom, klijentelizmom i parazitskom ekonomijom u bliskoj budućnosti promijeni nabolje, jer većina ne želi mijenjati sitne kratkoročne interese za velike dugoročne. Počeo sam razmišljati o stranim projektima. Kako sam veliki zaljubljenik u hranu i putovanja, a naročito volim lokalnu hranu i kulturu, kad sam shvatio da nedostaje veb sajt na kojem bih mogao saznati koju tjesteninu je najbolje jesti na jugu Italije, koji sir na grčkim otocima ili gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu, odlučio sam napraviti sajt koji će pružati te informacije - kazao je Babić.

Na razvijanju TasteAtlasa tri godine je radilo 20 ljudi.


- Planirao sam ga raditi sam nekoliko mjeseci, no na kraju sam složio tim od 20 ljudi i radili smo tri godine. Sada je spreman. Lokalna hrana je mnogima jedan od glavnih motiva putovanja. Bosna i Hercegovina tu ima puno za ponuditi i vjerujem da će TasteAtlas mnogim stranim turistima približiti sjajna bosanska jela, ali i da će Bosance i Hercegovce zainteresirati za neka jela iz susjedstva i svijeta - poručuje Babić.

Vlasnik TasteAtlasa kaže da su njemu lično sarajevski ćevapi u top 10 jela na svijetu.

- Jela se na sajtu mogu i ocjenjivati i slagati top-liste. Meni su tako sarajevski ćevapi ušli u top 10 svih jela na svijetu. Odmah nakon zagorskih štrukli - objašnjava Babić.

Stranicama s jelima iz BiH može se pristupiti na adresi www.tasteatlas.com/bih.

Osim informacija o jelima i pićima, na atlasu se mogu pronaći i autentični restorani koji pripremaju ta jela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.