Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.10.2018.| 15:37

Plinifikacija Rafinerije nafte Brod u trećem kvartalu 2019. - Postignut dogovor između Optima grupe i Croduxa

Plinifikacija rafinerije u Brodu trebalo bi da bude dovršena u trećem kvartalu sljedeće godine, rečeno je na sastanku hrvatskih vlasti i ruskih vlasnika rafinerije. Kako su pojasnili, do zastoja u realizaciji prije godinu dana potpisanog protokola o plinifikaciji došlo je zbog komercijalnih, a ne političkih mimoilaženja.

Komercijalna mimolaženja između Optima grupe koja u ime vlasnika, ruskog Zarubezhneft-a (Zarubežnjeft), upravlja rafinerijom nafte u Brodu i hrvatske tvrtke Crodux, koja bi trebalo da dobavlja plin iz Hrvatske za rafineriju u BiH, bit će uskoro prevladana, pa će plinifikacija rafinerije i prestanak zagađivanja okoliša sumporovodikom bit dovršena u trećem tromjesečju sljedeće godine, rečeno je nakon sastanka u Slavonskom Brodu, izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

- Politička volja za rješenje ovog problema postoji, i sa strane hrvatske Vlade i Ruske Federacije. Činjenica da postoje mala mimoilaženja iz moje osobne perspektive neće spriječiti da dođe do konačnog dogovora i plinifikacije - kazao je ministar zaštite okoliša i energetike u hrvatskoj Vladi Tomislav Ćorić.

Generalni direktor Zarubezhnefta Sergej Kudrjašov kazao je nakon sastanka da je popravljanje ekološke situacije u brodskoj rafineriji za njih prioritet. Dva su koraka – jedan je modernizacija rafinerije i njeno prilagođavanje na korištenje plina, a drugi je dovod plina od hrvatske granice do rafinerije.

- U prvom koraku kompanija je već investirala 6 mil USD, u decembru će biti spreman novi kotao u rafineriji i već tada bit će moguće upola smanjiti emisiju sumporovodika u zraku. Potpuna modernizacija bit će gotova u trećem kvartalu 2019. godine - rekao je Kudrjašov.

On je kazao kako je na sastanku bilo govora i o načelima formiranja cijene plina kojim će se opskrbljivati rafinerija, što je, čini se, bila glavna tačka prijepora.

- Procjenjujem da smo danas postigli ozbiljan pomak i nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane u postupku - dodao je Kudrjašov.

U toku je pregled postojećeg produktovoda kojim bi se plin dovelo do rafinerije, i nakon što on bude dovršen, moći će se postaviti konkretne tokove, ali kraj sljedeće godine je po Ćorićevoj procjeni realno vrijeme za kompletan prelazak rafinerije na rad na plin.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je inicirala ovaj sastanak podsjetila je koji su planovi.

- Plan je opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca, Rafineriju nafte Brod, od strane opskrbljivača Crodux Plin izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav Republike Hrvatske na mjestu Slobodnica prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod koji će biti isključivo korišten za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Rafinerija Brod je nakon devastacije tokom rata puštena u pogon prije 10 godina i od tada stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju na zagađenje iz rafinerije, veliku koncentraciju čestica u zraku i sumporovodik, navodi Radio Slobodna Evropa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.