Izvor: Mondo | Četvrtak, 11.10.2018.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Srbiji moguća zabrana gradnje mini hidroelektrana

(Foto: shuttestock.com )
Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije dogovara izmjene zakona prema kojima će trajno biti zabranjena gradnja mini hidroelektrana, prije svega u zaštićenim područjima.

Ministarstvo je podvuklo stav da se protivi gradnji mini hidroelektrana (MHE) po Srbiji, a pogotovo u zonama zaštićenih sredina, navodi Mondo i podsjeća da su pojedine već izgrađene u zaštićenim područjima, kakva je recimo Stara planina.

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić rekao je da su male hidroelektrane preskupe a nisu adekvatno korisne, a pritom uništavaju prirodni svijet.

Na pitanje šta će Ministarstvo konkretno preduzeti po ovom pitanju i da li će tražiti krivičnu odgovornost za one koji su gradnju tih mini hidroelektrana odobrili i omogućili (dali dozvole mimo svojih nadležnosti), Karić je odgovorio:

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije izdalo nijednu dozvolu za gradnju MHE u zaštićenim prirodnim dobrima. Imamo takvo zakonodavstvo koje sada to omogućava, ali idemo ka tome i razgovaramo sa drugim ministarstvima da se zabrani gradnja MHE u zaštićenim sredinama, ali i u sredinama takozvanog 2. i 3. stepena oko njih.

On je istakao i da je važeći stav u EU da mini hidroelektrane donose više štete nego koristi i izrazio je nadu da će ovaj problem, u dogovoru sa Ministarstvom energetike i još nekih, biti prevaziđen.

Istakao je i da je bilo zloupotreba na nivou pojedinih lokalnih samouprava u Srbiji, koje su van svoje nadležnosti, izdavale odobrenja (dozvole) za gradnju mini hidroelekrana. Karić je dodao da će o tome uskoro više govoriti ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.