NavMenu

U Srbiji moguća zabrana gradnje mini hidroelektrana

Izvor: Mondo Četvrtak, 11.10.2018. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije dogovara izmjene zakona prema kojima će trajno biti zabranjena gradnja mini hidroelektrana, prije svega u zaštićenim područjima.

Ministarstvo je podvuklo stav da se protivi gradnji mini hidroelektrana (MHE) po Srbiji, a pogotovo u zonama zaštićenih sredina, navodi Mondo i podsjeća da su pojedine već izgrađene u zaštićenim područjima, kakva je recimo Stara planina.

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić rekao je da su male hidroelektrane preskupe a nisu adekvatno korisne, a pritom uništavaju prirodni svijet.

Na pitanje šta će Ministarstvo konkretno preduzeti po ovom pitanju i da li će tražiti krivičnu odgovornost za one koji su gradnju tih mini hidroelektrana odobrili i omogućili (dali dozvole mimo svojih nadležnosti), Karić je odgovorio:

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije izdalo nijednu dozvolu za gradnju MHE u zaštićenim prirodnim dobrima. Imamo takvo zakonodavstvo koje sada to omogućava, ali idemo ka tome i razgovaramo sa drugim ministarstvima da se zabrani gradnja MHE u zaštićenim sredinama, ali i u sredinama takozvanog 2. i 3. stepena oko njih.

On je istakao i da je važeći stav u EU da mini hidroelektrane donose više štete nego koristi i izrazio je nadu da će ovaj problem, u dogovoru sa Ministarstvom energetike i još nekih, biti prevaziđen.

Istakao je i da je bilo zloupotreba na nivou pojedinih lokalnih samouprava u Srbiji, koje su van svoje nadležnosti, izdavale odobrenja (dozvole) za gradnju mini hidroelekrana. Karić je dodao da će o tome uskoro više govoriti ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.