NavMenu

FIPA: Uprkos "Forbesovom" rangiranju BiH na 119. mjesto prema uvjetima za poslovanje, BiH je jedina zemlja u regionu bez pada priliva stranih investicija

Izvor: Dnevni avaz Četvrtak, 02.04.2009. 16:10
Komentari
Podeli

Pozicioniranjem BiH na 119. mjesto od 127 zemalja prema uvjetima za poslovanje u 2009. godini, američki sedmični časopis "Forbes" jasno je poručio stranim ulagačima da zaobilaze našu zemlju kada su investicije u pitanju.

Istraživanje koje je uradio ovaj časopis nije priča o najvišem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili najnižoj nezaposlenosti u zemljama, nego utvrđivanje dinamičnosti ekonomije i pomoć ulagačima i kompanijama u planiranju investicionih aktivnosti.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Mirko Puljić kaže da je rang-lista "Forbesa", jednog od najutjecajnijih biznis magazina, dodatno poljuljala povjerenje stranih investitora prema našoj zemlji.

"Nikoga ne treba čuditi ovaj plasman, jer su takve okolnosti u kojima se BiH trenutno nalazi. Politička nestabilnost, pravna situacija i nepovoljno poslovno okruženje glavni su razlozi koji nas svrstavaju tako nisko", kaže Puljić.

Međutim, direktor Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Haris Bašić kaže za "Avaz" da ovaj časopis ne šalje pravu ekonomsku sliku naše zemlje.

"BiH je jedina zemlja iz okruženja koja u prva tri mjeseca ove godine nije imala pad priliva stranih investicija. Ulaganja u ovom periodu iznose oko 100 miliona eura i slanjem krivih podataka neko želi omalovažiti ovakve institucije i našu zemlju. Neka pogledaju aktivnosti i pokazatelje FIPA-e. Samo u Austriji iz oblasti zimskog turizma smo ugovorili investiciju vrijednu deset miliona eura. To je prava slika BiH", naglašava Bašić.

Bašić kaže da strani ulagači imaju primjedbe kada su u pitanju izdavanja dozvola na lokalnom nivou, dok se ostali uvjeti za investitore vrlo brzo popravljaju.

"FIPA putem svoje internet-stranice koja se svakodnevno ažurira i velikim brojem prezentacija šalje pravu poruku ulagačima kada su u pitanju planiranja njihovih investicija", naglašava Bašić.

Na pitanje da li je možda trenutna kriza i spora reakcija vlasti u donošenju mjera za njeno ublažavanje razlog rangiranja naše zemlje na 119. mjesto, Puljić kaže da to nema utjecaja na konačan ishod liste, jer je kriza globalna, te da BiH nije jedina koja je zakasnila s mjerama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.