NavMenu

Rudnik Sase iz Srebrenice ponovo počinje s proizvodnjom: Na posao se vraća do 200 rudara

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 01.04.2009. 13:34
Komentari
Podeli

Rudnik Sase iz Srebrenice će do kraja ovog mjeseca ponovo početi s iskopom ruda olova i cinka, nakon tromjesečnog prekida proizvodnje, čime će na posao biti vraćeno do 200 ranije otpuštenih rudara, saznaju Nezavisne novine u Upravi tog kolektiva.

Rukovodstvo Rudnika Sase, kojim upravlja firma "Gross" iz Gradiške, uspjelo je sklopiti ugovor o isporuci rude za kineske kupce do septembra ove godine. Kroz taj posao predviđaju pokretanje 70 odsto proizvodnih kapaciteta za iskop 13.500 tona rude mjesečno, što će, ukazuju, omogućiti zapošljavanje između 180 i 200 radnika, od ukupno 250 koje su početkom godine poslali kući zbog nedostatka posla. U rudniku je trenutno uposleno oko 180 radnika na pripremnim radovima, održavanju jame, u administraciji i obezbjeđenju.

Menadžment tog srebreničkog rudnika ističe da sklopljenim ugovorom ni izbliza nisu prevazišli ogromne finansijske probleme s kojima se suočavaju zbog drastičnog pada potražnje i cijene ruda na svjetskom tržištu uslovljenog globalnom recesijom. Trenutna cijena ruda olova i cinka je, ističu, manja čak za 35 do 40 odsto u poređenju sa zadnjim kvartalom prošle godine.

"Novi ugovori o isporuci rude daleko su nepovoljniji od ranijih, ne samo zbog niže cijene rude, već i skupljeg transporta koji će za Kinu ići brodom, produženja rokova naplate i drugih elemenata koji nam značajno povećavaju troškove", kažu u Upravi Rudnika Sase.

Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, vijest o skorom oživljavanju srebreničkog rudnika olova i cinka ocjenjuje ohrabrujućom u situaciji opšteg pada proizvodnje u domaćem rudarsko-metalurškom sektoru.

"Pokretanjem kapaciteta, zapošljavaju se i radnici, što je za Sindikat najvažnije", istakao je Belenzada.

Rudnici u RS u prva dva mjeseca ove godine bilježe prosječni pad produkcije za 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U najgoroj situaciji su rudnici ruda metala, koji su smanjili iskop za čak 89 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.