NavMenu

Udio obnovljivih energije porašće za petinu do 2023. - Najveći rast imaće solarna tehnologija

Izvor: eKapija Utorak, 09.10.2018. 12:24
Komentari
Podeli

Očekuje se da će udio obnovljive energije koja se globalno koristi porasti za petinu u sljedećih pet godina, te doseći 12,4% u 2023. godini, priopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak, 8. oktobra.

Obnovljivi izvori energije imaće najbrži rast u sektoru elektične energije, osiguravajući gotovo 30% energetskih potreba u 2023, u usporedbi s 24% u 2017, prenosi BiznisInfo pozivajući se na Hinu.

Tijekom tog razdoblja predviđa se da će se na obnovljive izvore odnositi 70% rasta globalne proizvodnje električne energije gdje je na prvom mjestu solarna tehnologija, a slijedi vjetroenergija, hidroenergija i bioenergija, prema izvješću.

Hidroenergija ostaje najveći izvor obnovljive energije, te bi do 2023. trebala zadovoljavati 16% globalnih potreba za električnom energijom, a slijede je vjetroenergija (6%), solarna energija (%) i bioenergija (3%).

U izvješću se naglašava da je 2017. rekordna godina za obnovljivu energiju. Najviše su porasli kapaciteti solarne energije, 97 gigavata, a više od polovice tog broja odnosi se na Kinu. U međuvremenu se, već drugu godinu zaredom, smanjuje rast novih kapaciteta vjetroelektrana na kopnu, osobito u Kini i u SAD-u.

Solarna tehnologija imaće najveći rast među izvorima obnovljive energije u sljedećih šest godina, a očekuje se da će tijekom tog razdoblja postati operativno 600 novih gigavata.

Na samu Kinu otpada gotovo 45% globalne solarne ekspanzije, navodi se u izvješću, prenosi BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.