Izvor: eKapija | Utorak, 09.10.2018.| 15:44

Dvije firme iz BiH među 100 najvećih u Jugoistočnoj Evropi

(Foto: Image Team/shutterstock.com)
Dvije kompanije iz BiH našle su se na novoj listi najvećih firmi u Jugoistočnoj Evropi (JIE) koju objavljuje ugledna medijsko-analitička kuća SeeNews. U 11. po redu godišnjem izvještaju, koji je objavljen danas, kompanije su rangirane po ukupnim prihodima u 2017. godini.

Elektroprivreda BiH je na 88. mjestu ove liste s prihodima od 590,6 mil EUR. Istu poziciju zauzimala je i prošle godine.

Kompanija Bingo jedina je privatna firma iz BiH na ovoj listi i nalazi se na 98. poziciji sa ukupnim prihodom od 531,8 mil EUR, piše BiznisInfo.

Kako je taj portal ranije pisao, Bingo je prošle godine prvi put ušao na ovu listu i tada je bio 99, što znači da je napredovao za jednu poziciju u najnovijem izvještaju. Zanimljivo je da je Bingo, kada se računa zarada, na 39. mjestu liste najvećih u JIE, sa dobiti od 37 mil EUR.

Dacia najveća u regionu

Inače, ukupni prihodi 100 najvećih kompanija u JIE dostigao je iznos od 113,7 mrd EUR, 12,5% više odnosu na godinu ranije. Čista zarada, odnosno profit, porasla je za 22% na 4,9 mlrd EUR.

Proizvođač automobila Dacia, koja je u vlasništvu francuskog Renaulta, najveća je kompanija u JIE četvrtu godinu zaredom, a njeni prihodi su porasli za 11,62% na 5 mlrd EUR. Profit ove rumunske kompanije je porastao na 115,7 mil EUR sa 100,5 miliona.

Veliki napredak širom regiona ostvarile su kompanije koje su izvozno orijentisane, naročito one iz metalske industrije i proizvođači automobila i dijelova za vozila.

Naftne i gasne kompanije također su povratile dobar položaj, nakon što su prošle kroz težak period usljed pada cijena nafte na globalnom nivou.

Rumunija ima najviše kompanija na listi, 51. Slijede Slovenija sa 13, Srbija sa 12, Hrvatska sa 11, te Bugarska sa 10. BiH ima dva predstavnika, a Makedonija jednog. Ostale zemlje nemaju kompaniju na listi 100 najvećih u regionu.

Prag za ulazak na listu povećan je na 515,5 mil EUR sa 464,7 miliona godinu ranije.

– Rast domaće potražnje i raspoloživog prihoda, stabilan priliv investicija i povoljno međunarodno okruženje, doveli su do bržeg rasta ekonomija Jugoistočne Evrope (JIE) u 2017, kao i do rekordnih prihoda najvećih regionalnih kompanija – navodi se u izvještaju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.