NavMenu

Najveći proizvođači čokolade bježe na Istok

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 09.10.2018. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: beats1/shutterstock)
Najveći proizvođači čokolade na svijetu okreću se ka Istoku u nastojanju da podstaknu svoj rast, usljed slabljenja interesa za slatkim proizvodima u SAD i Zapadnoj Evropi.

Firma sa sjedištem u Cirihu, Barry Callebaut, sporazumjela se da kupi ruski Inforum i ulazi na drugo najveće tržište, prema obimu, čokolade u svijetu, saopštila je švajcarska kompanija.

Kupovina je znak vraćanja povjerenja u rast, nakon što je rublja pala 12% u odnosu na švajcarski franak tokom prošle godine, izvijestio je Bloomberg.

Odluka Barry Callebautу pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama.

Prema drugom švajcarskom "čokoladnom" gigantu Lindt & Spruengli, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija će imati ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavnica koje treba da se otvore ove godine biće na ovim novim tržištima.


Evropa je zasićena čokoladom i dom je prvih deset zemalja sa najvećom potrošnjom po glavi stanovnika, prema Euromonitor Internationalu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.