NavMenu

FBiH se zadužuje za 20 mil KM - Aukcija trezorskih zapisa 16. oktobra

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 08.10.2018. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon višemjesečne pauze, u kojoj je otkazano nekoliko aukcija, Federacija BiH nastavlja sa zaduživanjem na unutrašnjem tržištu emisijom dužničkih vrijednosnih papira.

Ministarstvo finansija FBiH rapisalo je javni poziv za aukciju trezorskih zapisa u planiranom iznosu od 20 mil KM, a koja je zakazana za 16. oktobar 2018. godine.

Prema indiaktivnom kalendaru aukcija za 2018. godinu, u čevrtom kvartalu 2018. godine predviđeno je zaduženje obveznicama i trezorskim zapisima u iznosu od 160 mil KM.

Ukupno zaduženje Federacije BiH za 2018. godinu na domaćem tržištu planirano je u iznosu do 510 mil KM, od čega se na trezorske zapise odnosi 360 mil KM, a na obveznice 150 mil KM.

U federalnoj vladi su u drugom kvartalu ove godine, uz obrazloženje da postoji adekvatni nivo likvidnosti federalnog budžeta, otkazali sve aukcije vrijednosnih papira planirane indikativnim kalendarom u iznosu od 140 mil KM i 40 mil KM respektivno.


Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, portfolio vrijednosnih papira u bankama sa sjedištem u Federaciji BiH na dan 30.06.2018. godine iznosio je 1,25 mlrd KM, što je za 1% više u odnosu na 2017. godine, uz učešće u aktivi od 5,9%.

U okviru ulaganja u dužničke vrijednosne papire najznačajnija stavka su vrijednosni papiri entitetskih vlada i to vrijednosni papiri koje je emitovala FBiH ukupne vrijednosti 524 mil KM, te vrijednosni papiri RS u iznosu od 211 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.