NavMenu

U novembru puštanje VE Jelovača kod Tomislavgrada u probni rad

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.10.2018. 10:45
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Izaslanstvo Općine Tomislavgrad predvođeno načelnikom Ivanom Vukadinom, kao i Hercegbosanske županije koju su predstavljali predsjednik Skupštine HBŽ Robert Bagarić i ministri u Vladi HBŽ Stipan Šarac i Petar Galić, te zastupnik u federalnom parlamentu Jozo Bagarić, posjetili su 4. oktobra gradilište vjetroelektrane Jelovača, kako bi se uvjerili u dosadašnju fazu izgradnje drugoga vjetroparka na području općine Tomislavgrad, ali i cijele BiH.

Kako se navodi na općinskom sajtu, do sada su svi građevinski radovi završeni, izgrađena je trafostanica i priključni dalekovod, izvedeno kabliranje srednje naponske mreže, a u tijeku je montaža turbina, čiji je završetak planiran kroz narednih mjesec dana.

Završetkom montaže, vjetroelektrana Jelovača ulazi u probni rad u kojemu se obavljaju potrebna testiranja kako bi se zadovoljili uvjeti priključenja na mrežu. Potom slijedi komercijalni pogon s punim kapacitetima vjetroparka, ističe se u općinskom saopćenju.

Prema projektu na ovom lokalitetu gradi se vjetropark ukupne instalirane snage 36 MW, odnosno 18 turbina po 2 MW proizvođača Siemens Gamesa sa pripadajućom infrastrukturom trafostanice TS 33/110 kV, priključnog dalekovoda 100 KV i interne kabelske mreže u dužini 105 kilometara.

Predviđena godišnja proizvodnja ovoga vjetroparka iznosi 110 GWh, a što bi, usporedbe radi, bio ekvivalent potrošnje 30.000 kućanstava. Investitor je tvrtka F.L. Wind.

Vrijednost investicije do puštanja u komercijalni pogon je 40 mil EUR. Sredstva su osigurana kreditnim aranžmanom komercijalnih banaka, što predstavlja najveću privatnu investiciju u FBiH, saopćeno je iz Općine Tomislavgrad.

Podsjećamo da je u martu ove godine na podrućju općine Tomislavgrad puštena u rad vjetroelektrana Mesihovina. To je ujedno i prva vjetroelektrana u BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.