Izvor: Nezavisne novine | Petak, 05.10.2018.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka poslala aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Banjaluka (Foto: joyfull/shutterstock.com)
Grad Banjaluka u petak (5. oktobra 2018. godine) je poslao Evropskoj komisiji zvaničnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Rok za podnošenje aplikacije je inače, 10. oktobar, a Banjaluka je aplikaciju pripremila pod motom "Suprotnosti se privlače".

Aplikacioni formular, na čijoj izradi se radilo već mjesecima, sadrži 60 strana na kojima je predstavljeno trenutno stanje kulturne scene, njene perspektive i projekti koje Banjaluka namjerava da razvije u okviru realizacije ovog prestižnog evropskog priznanja. Aplikacioni formular biće dostupan na internet stranici.

- Do kraja godine u Briselu se odlučuje o prihvatljivosti aplikacije odnosno da li ispunjava formalne pretpostavke - kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i dodao da je tim koji je radio na aplikaciji optimističan.

Ukoliko aplikacija bude prihvaćena tokom sljedeće godine slijedi razrada prijave pred finalno odlučivanje.

Marko Bilbija, šef banjalučkog ima "Evropska prestonica kulture 2024. godine" istakao je da bez obzira na ko će biti drugi kandidati Banjaluka ima šta da ponudi i biće dobar oponent svim protivkandidatima.

U okviru ovog projekta, tokom ove godine usvojena Strategije razvoja kulture do 2028. godine. Prema ranijim najavama, osim Banjaluke, kandidaturu će podnijeti norveški Bodo i albanska Tirana, a moguće i Mostar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.