NavMenu

BIM tehnologija optimizuje procese u građevinarstvu - Kompanijama u BiH dostupna saradnja sa italijanskim SWS Engineering-om

Izvor: biznis.ba Petak, 05.10.2018. 13:07
Komentari
Podeli

(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Privredna komora Federacije BiH i kompanija Polimac u saradnji s italijanskom inžinjerskom kompanijom SWS Engineering, organizirali su B2B susrete i predavanje o temi "Primjena BIM-a u projektovanju i građevinarstvu".

Na predavanja i susrete u Privrednog komori u Sarajevu pozvane su inžinjerske i građevinske kompanije u BiH, a kako je Feni kazao predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, cilj projekta je okupljanje domaćih privrednih subjekata koji se bave projektovanjem i izvođenjem projekata u građevinarstvu, te razmjena iskustava s partnerskom kućom iz Italije u korištenju BIM modela.

– Kompanije u BiH već koriste ovakve vrste softvera, međutim potrebno je izvršiti reviziju, da kroz nova saznanja dođemo do optimizacije procesa. Potpuno korištenje BIM modela vodi ka tome. Riječ je o savremenim programima koji se po nivoima nadovezuju jedan na drugi, od projektovanja do predaje objekta. Kompanije u BiH koriste određene segmente ovakvog modeliranja, a mi s kompanijom iz Italije želimo prikazati najbolje primjere ove vrste modeliranja – rekao je Jašarspahić.

Tržište primjene BIM-a (Building Information Modeling) brzo raste u gotovo svim evropskim zemljama, tako da će se ovaj trend nastaviti, pa čak i ubrzati u narednim godinama.

Predstavnici kompanije SWS Engineering i njeni BIM praktičari približili su prisutnima pristupe, tehnike i strategije primjene BIM tehnologije kojima su prevazišli izazove u tunelogradnji, mostogradnji, cestogradnji, građevinarstvu, te time olakšali procese projektovanja, izgradnje i doprinijeli formiranju pouzdane osnove u donošenju odluka.

Generalni direktor kompanije SWS Engeneering Paolo Cucino naglašava da je ova kompanija prisutna u sjevernoj Evropi i Americi, a sada želi proširiti područje djelovanja i na istočnu Evropu.

– Naša kompanija mnogo ulaže u istraživanje i razvoj tehnologije, a sada želimo našim partnerima predstaviti napredak i saznanja koja smo ostvarili u BIM-u. Ova tehnologija je veoma rasprostranjena na industrijskom tržištu, a želimo njenu veću primjenu i u drugim segmentima građevinarstva. Želimo biti prisutni u BiH i drugim zemljama istočne Evrope, prenositi naše znanje i iskustva i sarađivati s lokalnim kompanijama – objasnio je Cucino.

Mehmed Polimac, generalni direktor kompanije Polimac Company, koja ima ekskluzivni ugovor s kompanijom SWS Engeneering, ističe da italijanska kompanija u BiH nije došla da bi konkurisala domaćim kompanijama, već da pronađe partnere.

– Ovo je velika prilika za domaće kompanije, SWS je tu da se poslovno poveže s kompanijama u BiH. Organizovali smo zajedničke susrete predstavnika nekoliko kompanija sa SWS-om, na kojima će imati priliku da se upoznaju s radom i eventualno dogovore nešto više – rekao je Polimac.

BIM je inteligentni proces zasnovan na 3D modelu koji arhitektama, inžinjerima, ali i građevinskom sektoru pruža uvid i alate za efikasnije planiranje, projektovanje, izgradnju i upravljanje objektima i infrastrukturom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.