NavMenu

Završena izgradnja dalekovoda Tomislavgrad-Kupres - Elektroprenos BiH investirao 4,4 mil KM

Izvor: biznis.ba Petak, 05.10.2018. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Elektroprenos BiH izgradila je dalekovod 110 kV Tomislavgrad–Kupres, kako bi bila osigurana sigurna opskrba Kupreške visoravni električnom energijom. Vrijednost investicije je 4.432.181 KM, saopćeno je iz te kompanije.

Navode da je na prostoru Kupreške visoravni posljednjih godina primjetan veliki porast potrošnje električne energije, prije svega zahvaljujući investicijama u objekte zimskog turizma, a na širem potezu Šujica – Kupres planirana je i izgradnja više vjetroparkova.

Po riječima generalnog direktora kompanije Elektroprenos BiH Matana Žarića tom investicijom osigurano je ne samo dvostrano napajanje općine Kupres, već se ostvaruje i elektroenergetska veza centralna Bosna–zapadna Hercegovina, te su stvoreni uvjeti za evakuaciju energije iz planiranih vjetroelektrana na Kupreškoj visoravni.

Završetkom izgradnje tog dalekovoda zaokružen je ciklus koji je započet izgradnjom nove trafostanice 110 kV Kupres, izgradnjom nove dionice postojećeg dalekovoda DV 110 kV Bugojno–Kupres i podizanja na naponsku razinu s 20 kV na 110 kV radi uvođenja u novu trafostanicu, te rekonstrukcijom istog dalekovoda preko prevoja Stožer.


Dužina novoizgrađene dionice od Mokronoga do Kupresa je 24,3 km, a ukupna dužina od TS Tomislavgrad do TS Kupres iznosi 32,6 km. Izgradnja dalekovoda 110 kV Tomislavgrad–Kupres povjerena je domaćem konzorciju koji čine Dalekovod iz Mostara i Umel – Dalekovodmontaža Tuzla. Podizvođači radova u građevinskom dijelu projekta bile su firme Čajuša iz Kupresa i Mrvelji iz Posušja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.