NavMenu

Šta donosi odlazak velikih evropskih telekoma sa Balkana?

Izvor: Indikator Petak, 05.10.2018. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)Ilustracija
Posljednja događanja na telekomunikacijskom tržištu zapadnog Balkana pokazuju da velike kompanije napuštaju region.

Aktuelno je povlačenje Deutsche Telekoma iz Telekoma Albanija, prethodno je norveški Telenor napustio Srbiju prodajom poslovanja češkoj PPF grupi, a i Telekom Slovenije je prodajom Blicneta, a ranije i izlaskom iz poslovanja u Makedoniji definitivno pokopao svoje nekadašnje regionalne ambicije.

Odlazak velikih kompanija otvara prostor za širenje kompanija iz regije na Balkanu, u čemu je očigedno priliku vidio Telekom Srbije, koji se natječe za preuzimanje Telekoma Albanija, a putem podružnice u BiH već je akvizirao kompanije Logosoft, TelRad Net i Blicnet.

Vijest da Telekom Srpske trenutno pregovara sa dva operatera u BiH samo dodatno potvrđuje strategiju Telekoma Srbija da se inauguira u zemljama regiona u vodećeg telekom operatera.

Telekomunikacijski biznis u cijelom svijetu je u krizi, ali neki upravo u tome vide svoju šansu.

Stručnjaci ističu da je za odlazak velikih evropskih telekoma iz regiona kriv način na koji se posluje u državama na Balkanu.

- Ovaj biznis je u balkanskim zemljama previše vezan za regulatore od kojih ni jedan ne koristi građanima u punom smislu. Svugdje tu ima pojava monopola i oligopola i svuda to zavisi od regulatora, a regulatori su prilično pod uticajem političkih stranaka na vlasti. Prisutna je i korupcija – negdje manje, negdje više - ali je u svakom slučaju građanin taj koji to na kraju plaća. U takvim uslovima ovi ozbiljniji evropski operatori ne žele da rade - ocijenio je stručnjak za telekomunikacije Agron Dida, nekadašnji direktor Pošte i Telekoma Kosova, za Radio Slobodna Evropa.


Kada je riječ o tržištu BiH, vodeći telekom operater, BH Telecom, je bio pasivan, u čemu mu je svesvrdno "pomagala" vlast obilatim izvlačenjem dobiti u federalni budžet.

I dok Telekom Srpske prijeti da će po prihodima nadmašiti BH Telecom, sarajevskog operatera očigledno čeka sudbina da od nekadašnjeg potencijalnog lovca postane lovina.

Kada je Indikator pitao nekadašnjeg direktora Nedžada Rešidbegovića zašto BH Telecom ne akvizira na tržištu iako posjeduje kapital, dok to drugi konkurenti rade, odgovorio je da "nema adekvatnih prilika".

Razvoj događaja je pokazao, međutim, da prilika ima, a posebno dobro ih u BiH koristi Telekom Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.