Izvor: eKapija | Petak, 05.10.2018.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kanton Sarajevo postao dio globalne kampanje za čist zrak BreathLife

Sarajevo (Foto: Aleksandar Todorovic/shutterstock.com)
Kanton Sarajevo postao je dio BreathLife globalne kampanje za čist zrak prihvaćanjem poziva sekretarijata Koalicije za klimu i čist zrak. Sarajevo se tako pridružilo ostalim gradovima koji prepoznaju zagađenje zraka kao jedan od najvećih zdravstvenih i ekoloških rizika na svijetu, kao i potrebu za implementacijom djelotvornih aktivnosti za poboljšanje kvalitete zdravlja i okoliša, prenio je portal Sarajevo-Construction.

Kako je navedeno, Kantonu Sarajevu će biti ponuđen širok spektar mjera i aktivnosti koje BreatheLife kampanja predlaže za poboljšanje kvaliteta zraka, kao i pomoć za procjenu prioriteta i iznalaženje najboljih i prikladnih rješenja za naš grad. Ovo je samo jedan od primjera, pozitivnog djelovanja, a sve u svrhu očuvanja zdravlja građana KS.

Zbog dugotrajnih problema koje Kanton Sarajevo ima sa zagađenjem zraka u zimskom periodu, uslijed zagrijavanja poslovnih i stambenih objekata, njegove geografske pozicije sa specifičnim meteorološkim pojavama temperaturnih inverzija, bilo je potrebno pojačati aktivnosti na zaštiti ambijentalnog kvaliteta zraka.

Prepoznajući potrebu za djelovanjem, mobilisanjem gradova i pojedinaca kako bi zaštitili zdravlje živih bića i planetu od efekata zagađenja zraka, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) i Koalicija za klimu i čist zrak (CCAC), su udružile snage i započele novu inicijativu za podizanje svijesti - BreatheLife kampanju ("Udahni život").

Kampanja je dio nove Mape puta Svjetske zdravstvene skupštine za poboljšani globalni odgovor na zagađenje zraka (2016), kao i Rezolucije Ujedinjenih nacija za okoliš (2014) koja poziva na pojačano djelovanje i djelotvornije aktivnosti za suzbijanje zagađenja zraka. Formiraće se i zajednica "BreatheLife gradovi" koja će raditi na smanjenju zagađenja zraka, te će se prikazivati njihove uspješne priče i djelotvorne aktivnosti za poboljšanje kvalitete zraka.

Inače, zagađenje zraka godišnje ugrožava živote 6,5 miliona ljudi i pogoršava klimatske promjene. To je stalno u porastu, zbog čega je ugroženo i zdravlje ljudi. Najgore efekte osjeća urbana populacija širom svijeta. Zagađenje zraka je najveći svjetski zdravstveni rizik za okoliš i među najvećim svjetskim zdravstvenim rizicima - usporediv sa "tradicionalnim" zdravstvenim rizicima poput pušenja, visokog holesterola i gojaznosti.

Sve informacije i aktivnosti BreatheLife kampanje za čisti zrak mogu se naći na web stranici http://breathelife2030.org.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.