Izvor: Tanjug | Četvrtak, 04.10.2018.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF upozorava na novu svjetsku ekonomsku krizu

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Svjetska ekonomija je u opasnosti od još jedne finansijske krize, pošto vlade i regulatori nisu uspjeli da sprovedu sve reforme neophodne da bi se sistem zaštitio od neodgovorih ponašanja, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

S obzirom na činjenicu da je nivo globalnog duga znatno iznad onoga iz vremena posljednje krize 2008. godine, postoji rizik da će dijelovi finansijskog sistema za koje još ne postoji regulativa izazvati globalnu paniku, navodi MMF u izvještaju "Regulatorne reforme: deset godina poslije globalne finansijske krize" objavljenom danas, prenosi britanski Gardijan.

Iz Vašingtona, ipak, navode da je mnogo učinjeno kako bi se u posljednjih deset godina povećale rezerve banaka i uspostavio rigorozniji nadzor nad finansijskim sektorom, ali i da "rizici obično rastu u dobrim vremenima, kao što je aktuelni period niskih kamatnih stopa i prigušene volatilnosti", te da se ti rizici uvijek mogu preliti na nove oblasti.

Međunarodni kreditor poručuje da supervizori moraju biti oprezni u vezi s tim dešavanjima.

Kao razloge za zabrinutost, MMF je u odvojenom izvještaju "Globalna finansijska stabilnost", objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije, naveo dramatičan rast kreditiranja od strane "banaka u sjenci" u Kini i neuspjeh u uvođenju strogih ograničenja osiguravajućim kompanijama i fondovima koji upravljaju aktivama u vrijednosti od više hiljada milijardi dolara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.