NavMenu

Za nastavak revitalizacije Centra za razvoj poljoprivrede u Sokocu 2 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.10.2018. 15:44
Komentari
Podeli

Sokolac (Foto: opstinasokolac.net)Sokolac
Predstavnici Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH posjetili su juče, 3. oktobra, Centar za razvoj poljoprivrede u Sokocu i sa predstavnicima lokalne uprave razgovarali o nastavku procesa njegove revitalizacije za koju su potrebna 2 mil EUR.

Cilj je da se oživi proizvodnja ovog centra koji bi se bavio organskom poljoprivrednom proizvodnjom, edukacijom poljoprivrednika i služio kao naučna baza za studente i istraživače, prenosi Palelive pozivajući se na Srnu.

Agrarni ekonomista iz organizacije UN FAO Vlado Pijunović rekao je novinarima da su, prema urađenoj strategiji, za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu potrebna oko 2 mil EUR, te naveo da je veliki dio sredstava i obezbijeđen, a ostalo će pristizati postepeno.

Pijunović je naglasio da će realizacija ovog značajnog projekta trajati oko tri godine.

- Jedan dio je već urađen, nešto opreme je nabavljeno za centar na Sokocu, a slijedi rekonstrukcija građevinskih objekata, oprema laboratorija i sve ostalo - naveo je Pijunović.

Predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je novinarima da Organizacija UN za hranu i poljoprivredu želi da u BiH sa oko 6 mil USD podrži određene aktivnosti, te dodao da su neki projekti i sredstva već na raspolaganju.

- Saglasili smo se da razvoj i revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu bude zajednički prioritet FAO i Ministarstva - izjavio je Nešković.

Nešković je istakao da Centar za unapređenje poljoprivrede treba da bude prepoznatljiv, ne samo u okvirima Srpske i BiH, već i regionalno, što je i predviđeno njegovom revitalizacijom.

Predstavnik FAO Juriko Šoći rekla je novinarima da je FAO juče sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaključio i parafirao okvirni program za BiH, što će pomoći u daljem radu ove organizacije u BiH.

- FAO je organizacija koja se zasniva na globalno stečenim znanjima i sa tog aspekta ovaj centar na Sokocu je za nas veoma interesantan zato što će vjerovatno biti mjesto gdje će se razmjenjivati informacije, znanja i iskustva, ne samo na lokalnom nivou, već i regionalno - izjavila je Šoći, prenosi Palelive.

Pokretanje projekta

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području otvoren je početkom osamdesetih godina na Majdanima kod Sokoca, kao svojevrstan poljoprivredni institut, ali je u poratnim godinama prestao sa radom.

Na njegovoj revitalizaciji, koju je podržao i FAO, radi se već pet godina.

Centar za unapređenje poljoprivrede na Sokocu zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Opštine Sokolac, Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta Srpske.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.