Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 04.10.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kod Mrkonjić Grada otvorena HE Bočac 2 vrijedna 42 mil KM

(Foto: integralinzenjering.com)
U mjestu Bočac kod Mrkonjić Grada svečano je otvorena Hidroelektrana Bočac 2, jedna od najmodernijih na ovim prostorima izgrađene posljednjih godina, u koju su uložena 42 mil KM i koja će zaposliti 23 radnika.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je na otvaranju da ljudi i politike vrijede onoliko koliko ostave iza sebe.

- Naše opredjeljenje je da ne vršimo privatizaciju ovakvih kapaciteta i mislim da je to ispravna politika. Električna energija je energija budućnosti i to je put kojim idemo. Ovo je vlasništvo RS njenog naroda i institucija - rekao je Dodik i dodao da ovo ne može da bude ničije vlasništvo osim državno.

- Ponosan sam na izvođače radova, ali i na naše odluke da se ovo izgradi. RS je danas primamljiva zbog niske cijene struje - istakao je Dodik.

Hidroelektrana Bočac 2 je izgrađena tako da zadovoljava savremene trendove i tehnološka dostignuća koja se primijenjuju na stranim tržištima. Opremu koja je u nju ugrađena proizvedena je od strane renomiranih svjetskih proizvođača i ispunjava evropske i svjetske standarde, kako u dijelu efikasnosti, tako i dijelu zaštite na radu i zaštite životne sredine.

Tako su u HE Bočac 2 ugrađena dva kapsulna agregata, svaki od njih težak 55 tona i snage 5 MW, koji su danas među prvim agregatima ovog tipa ugrađenim na području bivše Jugoslavije, saopšteno je iz preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu.

Na cjelokupnom projektu izgradnje ove hidroelektrane su učestvovale firme Elnos BL, Integral inženjering i Institut Jaroslav Černi iz Beograda, a investitor su Hidroelektrane na Vrbasu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.