NavMenu

Grad Zenica uplatio 2,3 mil KM osnivačkog uloga za Toplanu

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.10.2018. 09:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabath/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Zenica izvršio je u srijedu (3. oktobra 2018. godine) uplatu 2.346.996 KM osnivačkog uloga za preduzeće Toplana Zenica d.o.o. Na ovaj način stvoreni su svi preduslovi za potpisivanje ugovora o osnivanju zajedničke kompanije Toplana Zenica koja će Zenici osigurati čišći okoliš i pouzdano grijanje grada, a čiji se početak rada očekuje u prvoj polovini 2020. godine.

Grad Zenica u ovom je istorijskom projektu tako postao partner sa 20% udjela. Kompanija ArcelorMittal Zenica ima 50% udjela, KPA Unicon i FinnFund iz Finske imaju po 15% udjela u budućoj Toplani Zenica, saopšteno je sajtu Grada.

- Ukupna vrijednost projekta je oko 53 mil EUR. Sa svojim saradnicima uspio sam pripremiti projekat i stvoriti uslove za formiranje kompanije, a da pri tome nisam grad zadužio ni za jednu marku. Ponosan sam na ovaj projekat koji nam osim sigurnog izvora toplote za stambene i poslovne objekte, donosi pozitivne ekološke promjene, a vrlo brzo će biti i profitabilan i donositi zaradu našem gradu - rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.


Projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova/skrubera, elektroduvaljke i popravku postojeće opreme Energetike. Planirana je izgradnja tri nova kotla od 50 t/h koji će koristiti plinove koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittal Zenica, tj. koksni i visokopećni plin. Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, obezbijeđenje grijanja Zenici, kao i proizvodnju električne energije.

Toplana Zenica će raditi po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući pri tome EU norme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.