NavMenu

Tri osiguravajuće kuće u RS u minusu - Wiener osiguranje polugodište završilo u plusu

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 04.10.2018. 08:38
Komentari
Podeli

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Tri od 14 osiguravajućih društava sa sjedištem u Republici Srpskoj u prvom polugodištu ove godine poslovala su negativno, dok je dobit preostalih iznosila 18,79 mil KM.

Lista gubitaša se, prema podacima navedenim u izvještaju Agencije za osiguranje RS, povećala u odnosu na kraj juna prošle godine, kada je negativno poslovanje iskazalo samo jedno osiguravajuće društvo.

S druge strane, dobit društava koja su pozitivno poslovala, povećana je za 4 mil KM u odnosu na isti period lani.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da je teško komentarisati zbog čega su neka društva poslovala negativno.

- Nemam informaciju koja tri društva su prvo polugodište završila u minusu. Različiti su razlozi zašto neko društvo može da ima negativan poslovni rezultat. Možda su imali drastičan porast odštetnih zahtjeva. Jedna velika šteta može da uzrokuje veliki jaz u poslovnom smislu - rekao je Durmić i dodao da je tržište osiguranja raslo u manjem procentu nego lani, te da je povećana koncentracija društava na malom prostoru.

Durmić, koji je i direktor Drina osiguranja, ističe da ovo osiguravajuće društvo ima najveće tržišno učešće u RS, te da učestvuju sa nepunih 11% u ukupnom tržištu osiguranja.

- Drina osiguranje je u prvom polugodištu poslovalo pozitivno i ostvarilo bolji finansijski rezultat za oko 30% u odnosu na isti period lani - rekao je Durmić i dodao da je to rezultat i mjera koje Agencija za osiguranja RS sprovodi, a koje se odnose na smanjenje vantarifnih popusta.

Iako su prošlu godinu završili u minusu od 1,24 mil KM, banjalučko osiguravajuće društvo Wiener popravilo je rezultat i ovo polugodište završilo u plusu sa 263.124 KM.

- Od trenutka dolaska novog menadžmenta cilj nam je bio da 2019. uđemo u zonu plusa, a to nam je, evo, uspjelo i ranije - rekao je stručni saradnik za marketing u Wieneru Saša Milošević.

Premija

U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je obračunata premija na tržištu osiguranja u Srpskoj u ovom periodu iznosila 111,67 mil KM i da je za skoro sedam miliona veća u odnosu na isti period lani. Navedeno je da su društva za osiguranje iz Srpske ostvarila premiju u iznosu od 85,61 mili KM, od čega se skoro 70% odnosi na neživotna osiguranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.