NavMenu

Prepolovljena prodaja polovnih automobila u BiH zbog strožih uslova za dobijanje kredita u bankama: Mnoge auto-kuće pred zatvaranjem

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.03.2009. 12:03
Komentari
Podeli

Prodaja polovnih automobila u BiH opala je najmanje za 50 %, jer su banke zbog svjetske krize pooštrile uslove davanja kredita, a i građani se teže odlučuju trošiti novac na kupovinu vozila.

Prodavači napominju da kupaca nema iako su cijene polovnih automobila pale, a mnogi najavljuju da će zbog lošeg prometa zatvoriti svoje salone.

Kako ističu prodavci vozila širom RS, do kraja godine 80 odsto firmi koje se bave ovom djelatnosti biće zatvoreno, a samo oni koji na lagerima imaju više od 30 vozila biće primorani da nastave s radom.

"Oni koji su uvezli mnogo vozila moraće da nastave s radom i snize cijene. Većina će ih propasti ili su već propali, jer vozila koja su uvezli su od prošle godine, a polovinom godine cijena na tržištu će im pasti za deset odsto", kazao je Zoran Ćurković, vlasnik firme "VW automobili" iz Banja Luke, i istakao da je prodaja opala za 80 %.

"U zadnja četiri mjeseca prodao sam samo pet vozila, a da bih pozitivno poslovao, potrebno je da mjesečno prodam najmanje četiri. Ugovor o zakupu prostora mi ističe u junu i tada ću zatvoriti firmu", rekao je Ćurković.

Simo Đukić, vlasnik auto-salona "Braća Đukić" iz Prnjavora, kaže da je kod njih prodaja opala za oko 50 %, a najviše krivi banke, jer "da su nastavile davati kredite kao i ranije, do pada prodaje ne bi ni došlo". Vlado Janković, vlasnik auto-kuće MACK iz Trebinja, priprema se da zatvori firmu i to će najvjerovatnije učiniti sljedećeg mjeseca.

"Automobile uvozim iz Italije. U zadnja četiri mjeseca prodao sam jedno vozilo i ne preostaje mi ništa drugo nego da stavim katanac na kapiju, jer ljudi samo dolaze, obilaze, ali ne kupuju. Takva situacija je u svim auto-kućama u Trebinju", tvrdi Janković.

I u salonima u FBiH žale se na drastičan pad prodaje polovnih vozila. Iz auto-kuće "Automobil Kakanj" kažu da je pad prodaje počeo od oktobra, a da je sada katastrofa i rado bi zatvorili radnju.

"Spuštali smo cijene, ali džaba, kada nema kupaca. Golf pet sam sa 25.000 KM spustio na 10.000 KM. Da nisam dužan 56.000 KM državi, već 20.000 KM, zatvorio bih radnju u januaru", rekao je vlasnik firme "Automobil Kakanj" i dodao da je i u Njemačkoj, odakle uvozi automobile, situacija ista.

U auto-salonu "Euro auto" iz Viteza, u kojem u ponudi imaju vozila po cijenama od 7.000 do 13.000 KM, ističu da je prodaja polovnih automobila pala, jer banke dižu kamate na kredite. Iako im je prodaja prepolovljena, ne razmišljaju o zatvaranju firme.

U "Zoomu" iz Širokog Brijega prodaja je opala za 30 %, a pad prodaje zabilježili su i u širokobriješkom "MG-autu", Auto-centru "Tomić" Mostar, zastupniku BMW grupe za BiH, i "Kajeviću" iz Sarajevo. Isto stanje je na sarajevskoj auto-pijaci.

Rasim Alađuz tvrdi da su cijene drastično pale i niže su do 40 %, ali kupaca nema.

"Problem je recesija. Na podaju su automobili od 1.000 KM i 1.500 KM poput golfova S paketa i opel kadeta, a to su vozila stara po 25 ili 30 godina. Imam mercedesa iz 1992. godine već pola godine i nikako da ga prodam", dodao je Alađuz.

Za jedan od razloga slabe prodaje u auto-salonima navode i to što su opale cijene novih automobila, jer se auto-kuće rješavaju zaliha, pa će građani radije kupiti novo vozilo za 19.000 nego staro četiri godine za 15.000 KM.

U nekim salonima, poput "Kramara" iz Širokog Brijega i "Rama Carsa" iz Sarajeva, tvrde da nije opala prodaja polovnih automobila. "Cijene smo oborili. To je jedan od razloga", kažu u "Rama Carsu".

U ovoj sedmici trebalo bi da bude objavljen tender za tehničku inspekciju koja će kontrolisati usklađenost automobila sa evropskim standardima, što je korak ka ukidanju zabrane uvoza automobila u BiH starijih od sedam godina, rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sjednici pododbora za trgovinu, industriju, carine, oporezivanje i saradnju sa zemljama kandidatima, prošle sedmice Evropska komisija je još jednom zatražila od BiH da ukine ovu zabranu, što je i obaveza koja proističe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP).

"Učinili smo prvi korak, a to je odluka o homologaciji. Ako do septembra, kada je sjednica Odbora za praćenje provođenja SSP, ne bude završena ova procedura vjerovatno će biti donesene neke međumjere", dodao je Mekić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.